De verschillende rollen van een interimmanager
Als interimmanager voor Leadership Talents kun je allerlei verschillende rollen spelen. De ene keer word je ingevlogen om een crisissituatie op te lossen, de andere keer moet je iemand vervangen tijdens een zwangerschapsverlof en weer een andere keer moet je een afgebakend project tot een goed einde zien te brengen. Janny Visser, een van onze experts, vertelt ons meer.
Wat zijn de diverse rollen die een interimmanager kan spelen?
“Een interimmanager kan de rol van co-manager hebben, je komt een capaciteitsprobleem oplossen of je komt om een crisissituatie op te lossen. Je kunt ook een coachende rol hebben. Waarbij ik wel vind dat het woord coach soms wat te gemakkelijk wordt gebruikt. Een coach is echt wat anders dan een adviserende rol. Als je als interimmanager iemand coacht, moet van tevoren heel erg duidelijk zijn of dat ook de vraag is vanuit de opdrachtgever en de betrokken leidinggevende. Het kan zijn dat een manager om wat voor reden dan ook niet volledig kan functioneren. Bijvoorbeeld omdat de tijd er niet is of omdat hij onvoldoende functioneert. In zo’n geval kun je het samen doen. Dat sta je er echt naast als co-manager. Voor jou als interimmanager moet dan heel duidelijk zijn wat je positie is: ben je in charge, zit jij op dat moment op de directiestoel? Of zit je ernaast en facilitair je de directeur en coach je hem ook? Reflecteer je, hou je hem een spiegel voor, doe je alles wat er bij coaching komt kijken? De rollen moeten vooraf duidelijk zijn.”
Hoe word jij zelf meestal ingezet?
"Ik werk nu bijna 2 jaar bij Leadership Talents en ben bezig aan mijn zesde opdracht. Mijn opdrachten richten zich vooral op tijdelijke vervanging. Als je als vervanger ingezet wordt, krijg je doorgaans wel een specifieke opdracht mee. Bijvoorbeeld; kijk eens naar de cultuur of naar de positie van een bepaalde afdeling. Het is meer dan alleen op de winkel passen. Omdat je geen partij bent, kun je dingen ook scherper zien en daar gebruik van maken. Als je een vaste rol hebt in de organisatie is het veel moeilijker om veranderingen of reorganisaties te implementeren. Wat ik bij collega’s ook veel zie, is dat interimmanagers ingezet worden als projectmanager of programmamanager. Bijvoorbeeld bij het inrichten van een beroeps-havo, een onderwijsvernieuwingsproject of een andere afgebakende opdracht op de inhoud. Iemand voor de meer inhoudelijke onderwijskundige projecten, daar is echt steeds meer vraag naar.”
Verander je ook wel eens van rol tijdens een opdracht?
“Het gebeurt wel dat je verandert van rol, maar in de praktijk is het vaak dat je dan aansluitend een nieuwe opdracht krijgt bij dezelfde opdrachtgever. Bijvoorbeeld dat je eerst een reorganisatie begeleidt en daarna de nieuwe manager gaat coachen. Ik maak dan wel heel duidelijk dat het een nieuwe fase is en dat ik echt een ander petje op heb. Tijdens je opdracht is het goed om samen met je opdrachtgever scherp te blijven kijken naar de opdracht: doe ik de juiste dingen? Doet zich iets voor in de organisatie waardoor er een bijstelling nodig is? Daarom is regelmatige afstemming nodig. Ik ben bij een organisatie nu bezig aan mijn derde opdracht; telkens een andere rol, locatie en focus. Ook hierbij is het goed om samen met de opdrachtgever helder te kijken wat de bedoeling is: dat houdt ons beiden scherp.”
Wat vind je zelf de leukste rol?
“Wat ik zelf het leukste vind, is als ik ergens kom waar ik meer mag doen dan op de winkel passen. Ik wil ergens mijn tanden in kunnen zetten. Ik stel graag de vraag, en als het even kan ook hardop, waarom doen we dit, waarom steken we hier zoveel tijd in? Ik ben erg van het afpellen tot de basis. Uiteindelijk gaat het bij de keuzes die je maakt om het faciliteren van de ontwikkeling van de student. Het voordeel bij Leadership Talents is dat wij onze voeding en expertise ophalen bij elkaar. Samen hebben we een heel uitgebreide kennis en expertise en kunnen we heel veel verschillende rollen oppakken en uitvoeren. Daardoor kan ik ook mijzelf blijven ontwikkelen.”
Overzicht nieuws