Van ‘Watchtime’ naar ‘Playtime’
De afgelopen maand hebben we vanuit L&D Talents een steentje bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van een wel heel bijzonder project: het Maatschappelijke Diensttijd (MDT) Programma van FC STRAAT.
Samenwerken met de ‘grootste online en offline voetbalclub van Nederland’
FC STRAAT is, zoals zij het zelf noemen, de grootste online en offline voetbalclub van Nederland, opgericht door straatvoetballer Soufiane Touzani. Met een bereik van meer dan een miljoen abonnees dagen zij kinderen en jongeren in heel het land uit om hun ‘watchtime’ om te zetten naar ‘playtime’. Met andere woorden, door middel van hun social media kanalen bereiken ze vele jongeren, die ze stimuleren om naar buiten te gaan en te gaan voetballen. Een essentiële boodschap in een tijd waarin social media steeds meer invloed heeft op het welzijn van jongeren. Als L&D Talents zijn we dan ook blij dat we een rol hebben kunnen spelen in dit waardevolle initiatief. Hieronder lees je hoe Monique Docter als L&D Expert het traject heeft vormgegeven in samenwerking met FC STRAAT.
Erkenning, uitdaging en toegankelijkheid
Ik heb geholpen bij het opzetten van het MDT-programma van FC STRAAT, waar jongeren tussen 14 en 18 jaar gedurende 16 weken de kans krijgen om te leren hoe ze zelf straatvoetbaltoernooien kunnen organiseren voor FC STRAAT. Het programma stelt jongeren in staat om zichzelf te ontdekken, hun talenten te ontwikkelen en een directe impact te hebben op de samenleving door zich in te zetten voor anderen. Hierbij ontmoeten ze anderen buiten hun eigen leefwereld om en krijgen ze de kans een waardevol netwerk op te bouwen.
We hebben het programma vormgegeven vanuit de visie en kernwaarden van FC STRAAT, waarbij erkenning, uitdaging en toegankelijkheid centraal staan. De jongeren worden door een persoonlijke benadering erkend zoals ze zijn en wat ze kunnen, worden uitgedaagd hun grenzen te verleggen en iedere jongere wordt geaccepteerd. In 30 interactieve trainingen gaan de trainees bezig met hun persoonlijke ontwikkeling, de inzet van social media en vergroten ze hun onderzoek- en organisatievaardigheden. Elke training begint met een warming up en eindigt met een cooling down. De trainees krijgen workshops over bijvoorbeeld hun zelfbeeld, samenwerking en conflicthantering, maar ook over wat social media met je doet en hoe je zelf social media kunt inzetten voor de organisatie van je toernooi. Door twee activiteiten te organiseren in hun buurt, brengen ze alles wat ze leren direct in de praktijk en ontstaat er meer verbinding met de wijk waar ze in leven.
Inzet van spelelementen, want leren moet ook leuk zijn!
Het vraagt natuurlijk nogal wat van de jongeren, een programma van in totaal 80 uur naast school, bijbanen en andere activiteiten. Daarom hebben we het programma zo interactief mogelijk ingericht én de nodige spelelementen toegevoegd. Zo moet de groep 11 challenges behalen, waarbij ze bij het voltooien van elke challenge een voetbalspeler vrijspelen. Aan het einde van het traject hebben ze, je raadt het al, een voetbalelftal vrijgespeeld. Ook worden de trainees gestimuleerd om zelf goed hun best te doen, want gedurende het programma zijn er punten te verdienen. Bijvoorbeeld voor aanwezigheid, een goede prestatie of sportiviteit. De trainee met de meeste punten aan het einde van het traject mag meelopen tijdens een productiedag van FC STRAAT. Daar ga je je best wel voor doen dus!
Train-de-trainer
Met zo’n omvangrijk programma is de rol van de trainer essentieel. Hij is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de trainees. Daarom hebben we als L&D Talents ook een train-de-trainer programma ingericht. In dit tweedaagse programma worden de toekomstige trainers klaargestoomd om het MDT-programma vol enthousiasme uit te voeren. Ze doorlopen het MDT-programma, proberen sommige oefeningen zelf uit en maken kennis met het werken met de doelgroep. Dit train-de-trainer programma lijkt in zijn opzet veel op de trainingen die de trainers zelf gaan geven, zodat ze direct de praktijk kunnen ervaren. Er is veel ruimte voor dialoog, eigen inbreng en vragen van de trainers. Op deze manier stimuleren we het eigenaarschap van de trainers over het MDT-programma. Dit train-de-trainer programma wordt op zijn beurt gegeven door een collega van Leadership Talents die veel ervaring heeft met deze doelgroep. Zo versterken we elkaar als House of Talents en maken we samen maatschappelijke impact!
Overzicht blogs