Carintreggeland wilde een escaperoom als leerinterventie: hoe ontwikkel je dat?

Zorgorganisatie Carintreggeland zette een programma van leeroplossingen in om medewerkers te ondersteunen bij nieuwe werkprocessen en het werken met een nieuw Elektronisch Cliëntendossier (ECD). Het programma bestond onder meer uit een grootschalig evenement mét een escaperoom. L&D Talents mocht deze escaperoom ontwikkelen. L&D expert Lisa Silva Kas vertelt – samen met L&D expert Liesette Brokking en opdrachtgever Janine Hendriks - over de aanpak.
Stap 1: Gamify Your Project
Lisa (L&D expert):
“Allereerst planden we een brainstormsessie met verschillende betrokkenen vanuit Carintreggeland en onze themagroep Gamen & Leren. Deze brainstormsessie noemen we bij L&D Talents ook wel “Gamify Your Project”. Tijdens de sessie hebben we de vraag, context en doelstellingen verduidelijkt, leerdoelen geformuleerd en hebben we ideeën uitgewisseld over de inzet van spelelementen. Het resultaat van deze sessie was een eerste opzet van de escaperoom. De elementen van de game-driehoek (win-doel, regels, feedback, handelingsvrijheid en onvoorspelbaarheid) boden een kader voor de opzet van de escaperoom.
Wil je meer weten over de game-driehoek? Download dan onze whitepaper over Gamen en Leren!

Janine (projectleider vanuit Carintreggeland):
“Tijdens de sessie was er een open sfeer, waardoor er veel ideeën kwamen en de uitdaging met een (frisse) blik werd bekeken. Ook was er veel ruimte om vragen te stellen, creatief te denken en stil te staan bij wat er precies nodig was.”
Liesette (L&D expert en betrokken als adviseur tijdens de Gamify Your Project):
“Tijdens de sessie werden veel diverse ideeën geopperd. Het ging van algemene ideeën over het proces, zoals het invullen van missende woorden in een patiëntendossier, naar specifieke spelelementen, zoals de inzet van een blacklight pen.”
Lisa:
“De sessie heeft ervoor gezorgd dat we samen in een korte tijd grote stappen hebben kunnen zetten. Het was waardevol dat L&D Talents en Carintreggeland samen kwamen tijdens de Gamify Your Project.”
Liesette:
“Een voordeel van een gezamenlijke Gamify Your Project is dat we, naast het brainstormen over ideeën, samen nog een analyse kunnen doen. Door met elkaar te analyseren, creëer je gezamenlijke betrokkenheid en belang voor het maken van een succesvolle escaperoom.”
Janine:
“Tijdens de sessie merkte ik dat vorm en inhoud samen kwamen door gelijkwaardige uitwisseling van input en ideeën. Het was fijn dat er een aantal collega’s vanuit Carintreggeland aanwezig waren. Dit zorgde voor een duidelijke basis en draagvlak voor verdere uitwerking. Het zou mooi zijn om ook nog een inhoudsdeskundige te vragen hierbij aan te sluiten om direct een vertaling te kunnen maken naar de werkpraktijk.”
Stap 2: Ontwerp
Lisa:
“De volgende stap was het uitwerken van het ontwerp. Met alle ideeën vanuit de Gamify Your Project konden we de verhaallijn van de escaperoom makkelijk en snel verder uitwerken. We gaven de geselecteerde ideeën een plek en specificeerden de onderdelen van de game-driehoek. Samen met inhoudsdeskundigen en analisten hebben we het ontwerp vervolgens helemaal uitgediept en de koppeling naar de nieuwe werkprocessen en het ECD versterkt.”
Liesette:
“Uiteindelijk was het de grootste uitdaging om ideeën te selecteren. Om de escaperoom op grote schaal in te kunnen zetten, moesten we er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de puzzels niet te lang of te moeilijk zouden zijn.”
Stap 3: Ontwikkeling
Lisa:
“Vervolgens begon de ontwikkeling van de escaperoom. Bij het ontwikkelen van materialen kun je denken aan het uitwerken van puzzels, kaartjes en opdrachten. Deze maakten we helemaal op maat – aansluitend bij de verhaallijn en het ontwerp. Ook levert deze fase een draaiboek op met een verdere uitwerking voor spelleiders en andere betrokkenen. Tot slot moesten er veel materialen worden ingekocht. Hierbij was het belangrijk om voldoende reservematerialen te kopen.”
Stap 4: Testen en bijstellen
Lisa:
“Tijdens deze stap kwam de escaperoom voor het eerst echt “tot leven”. Een deel van de doelgroep speelde de escaperoom voor het eerst. Daarna hebben we de escaperoom geëvalueerd. Tijdens de test en evaluatie hebben we gelet op het volgende:
- Loopt de escaperoom zoals bedacht?
- Zijn er puzzels te makkelijk of te moeilijk?
- Behalen de deelnemers de doelstellingen?
De pilot leverde waardevolle input op om puzzels in de escaperoom aan te scherpen en te verbeteren. Zo maakten we een aantal puzzels makkelijker door deze meer in het zicht te leggen. Ook voegden we meer structuur toe aan het spel door deelnemers een globaal stappenplan te bieden met duidelijke vermelding van het win-doel.”

Janine:
“Het was gaaf om te zien hoe de escaperoom voor het eerst liep! Het is belangrijk om het testen en de implementatie als twee losse, opeenvolgende stappen te zien. Hierdoor is er genoeg ruimte om wijzigingen aan de escaperoom aan te brengen en dit mee te nemen in de verdere organisatie.”
Stap 5: Implementatie en doen!
Lisa:
“Tijdens deze stap instrueerden we de spelleiders over het opzetten van de escaperoom en de begeleiding tijdens het spel. We reikten hen verschillende tools aan, zoals een draaiboek en verschillende checklists. Ook was het belangrijk om te oefenen met het opzetten van de escaperoom en om kennis te maken met de dynamiek van het spel. Daarna kon de escaperoom voor de medewerkers van Carintreggeland van start gaan!”
Janine:
“De escaperoom is een mooie, nieuwe gezamenlijke en actiegerichte manier van leren. Op een laagdrempelige manier namen we medewerkers mee in de nieuwe werkprocessen. Medewerkers waren hierdoor geoefend én gemotiveerd, waardoor implementatie soepeler verliep.”
Hoe nu verder…
Janine:
“In de toekomst zal Carintreggeland de escaperoom gebruiken als onderdeel van de onboarding. Nieuwe medewerkers zullen dan op interactieve wijze kennismaken met de integrale cliëntreis, de bijbehorende werkprocessen en het ECD. Hiermee heeft de escaperoom een duurzame plek gekregen binnen de organisatie.”
Lisa:
“Al met al zorgde de gezamenlijke Gamify Your Project voor een vliegende start én een sterke basis. Het leverde niet alleen afstemming op over de doelstellingen en het ontwerp van de escaperoom, maar zorgde ook voor veel creatieve ideeën, energie en draagvlak. Daarnaast vormde het testen van de escaperoom de sleutel tot succes. Met de input van de deelnemers konden we de escaperoom gericht bijstellen.
Door dit proces nauwgezet te volgen, had de escaperoom de beoogde impact: verbinding leggen tussen de theorie (vanuit de aangeboden microlearnings) en de praktijk, en een veilige omgeving bieden om op laagdrempelige manier met de werkprocessen oefenen.”
Meer weten?
Wil je meer weten over een Gamify Your Project? Of kunnen we meedenken in de ontwikkeling van een escaperoom? Neem dan gerust contact met ons - de themagroep Gamen & Leren - op.