Zó draag je met ‘leren en ontwikkelen’ bij aan werkgeluk
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het werkgeluk van medewerkers. Waarom? Omdat medewerkers die geluk in hun werk ervaren beter presteren, minder stress ervaren en langer blijven. Inge Wittenrood, Learning & Development Expert bij L&D Talents, vertelt je in dit artikel meer over de factoren die invloed hebben op werkgeluk én hoe je daar met leerinterventies aan kunt bijdragen.
Wat is werkgeluk?
Werkgeluk omvat méér dan alleen plezier hebben in het werk. Werkgeluk ervaar je als je voldoening haalt uit je werk, als je geprikkeld wordt én als je enthousiast en gemotiveerd wordt van je werk (Bergsma & Hamburger, 2020). Wanneer iemand werkgeluk ervaart, verschilt per persoon. Wat wel voor iedereen geldt: van werkgeluk krijg je energie!
Welke factoren hebben invloed op werkgeluk?
Er zijn vier factoren die invloed hebben op het werkgeluk van medewerkers, namelijk: werktevredenheid, werkplezier, engagement en zinvolheid. Ik licht ze hieronder toe:
- Werktevredenheid
Werktevredenheid is de mate waarin medewerkers tevreden zijn over hun werk. Hoe tevreden iemand is, is afhankelijk van verschillende factoren. Heeft iemand bijvoorbeeld voldoende afwisseling in taken? Voldoende zeggenschap over zijn of haar werk? En is er een goede werk-privé balans?
- Werkplezier
Werkplezier gaat over hoeveel voldoening en blijdschap iemand ervaart in het werk. Heeft iemand bijvoorbeeld taken waar hij of zij energie van krijgt? Het contact met collega’s speelt hierin ook een belangrijke rol. Kan iemand af en toe een gezellig praatje met een collega maken bij het koffieapparaat? Of gezellig lunchen met een groep collega’s?
- Engagement
Engagement noemen we ook wel medewerkersbetrokkenheid. Medewerkers die ‘engaged’ zijn, zijn loyaler, productiever en minder vaak ziek. Mensen voelen zich geëngageerd als ze hun werk uitdagend vinden en hun talenten kunnen inzetten en ontplooien.
- Zinvolheid
Zinvolheid gaat over de mate waarin iemand voldoening ervaart. Dat wat je doet, ertoe doet en dat je merkt dat je ertoe doet. Iemand wil graag iets nuttigs bijdragen aan het team of de organisatie.
Welke factor het belangrijkst is, is voor iedereen anders. Voor de één ligt de nadruk op doorgroeimogelijkheden, voor de ander is waardering heel belangrijk en voor weer iemand anders is plezier hebben met collega’s het belangrijkst.
Wat is de eerste stap?
De eerste stap is inzicht krijgen in de werktevredenheid van je medewerkers. Kun jij antwoord geven op de volgende vragen?
- Zijn jouw medewerkers tevreden over de inhoud van hun werk?
- Ervaren je medewerkers plezier in hun werk?
- Kunnen jouw medewerkers hun talenten inzetten tijdens hun werk?
- Ervaren je medewerkers hun werk als zinvol?
Heb je dit al inzichtelijk? Goed bezig! Je kunt dan gericht activiteiten organiseren om je medewerkerstevredenheid te verhogen. Is dit nog niet duidelijk voor jou? Onderzoek dit dan met bijvoorbeeld een enquête of ga persoonlijk met hen in gesprek.
Welke activiteiten kun je organiseren om het werkgeluk/de werktevredenheid te verhogen?
- Ga het gesprek met je medewerkers aan over hun taken
Vraag wat zij nodig hebben om tevreden te zijn hierover en kijk of je dit kunt creëren.
- Organiseer activiteiten rondom vitaliteit
Zo zorg je ervoor dat medewerkers goed voor zichzelf blijven zorgen en grip houden op hun werk-privé balans. Zo herkennen je medewerkers ook sneller de signalen als zij even niet lekker in hun werk zitten.
- Laat je medewerkers leren met een game
Wie houdt er nou niet van een spelletje? Leren in de vorm van een game kan zorgen voor méér motivatie bij de lerende én kan bijdragen aan teambuilding. Afhankelijk van hetgeen er geleerd moet worden, en de beschikbare tijd en middelen, kun je kiezen voor de vormen serious games, gamification, nudging en vrij spel. Hoe je gaming kunt toepassen bij het leren, lees je in onze whitepaper.
- Organiseer verschillende activiteiten waarin je medewerkers werkplezier ervaren Laat hen ook meedenken hierin. Je kunt bijvoorbeeld een poll maken met activiteiten waarop ze kunnen stemmen, zoals een etentje, teambuildingactiviteit of weekendje weg. Dit kan al eenvoudig met WhatsApp.
- Organiseer activiteiten rondom engagement
Vraag aan medewerkers waar hun talenten liggen. Wat vinden zij het leukst aan hun werk? Je kunt dit vragen tijdens individuele gesprekken, een teambijeenkomst of door 360 graden feedback op te halen bij de directe collega’s van je medewerker.
Belangrijk: zorg ervoor dat je dit proces als organisatie faciliteert. Wat hebben je medewerkers nodig om hun talenten te ontwikkelen? Een training misschien? Of coachtraject? Kunnen ze leren van elkaar en hoe kan je dat dan faciliteren? Zorg er daarnaast ook voor dat je medewerkers genoeg uitdaging hebben én houden in hun werk. Vraag ook hier bewust naar en laat je medewerkers het concreet maken. Waar zit die uitdaging precies en hoe kan je hier samen vorm aan geven?
Tip: stel een persoonlijk ontwikkel- en of opleidingsplan op in samen met je medewerkers. Op deze manier kun je je medewerkers helpen groeien. Medewerkers willen en moeten zich hun hele carrière ontwikkelen. Zorg ervoor dat je hen relevante opleidingen, trainingen en cursussen aanbiedt en hen op verschillende manieren laat leren. Denk hierbij aan e-learnings, praktijkopdrachten, instructievideo’s en vaardigheidstrainingen. Ook kun je hierbij denken aan leren op de werkplek of een goed gesprek tijdens de lunch. Een ontwikkelplan of opleidingsplan biedt een mooi overzicht.
- Organiseer activiteiten rondom zinvolheid
Ook is het belangrijk om te ontdekken wat voor jouw medewerkers zinvolheid is. Organiseer bijvoorbeeld een teambijeenkomst en vraag waar iedereen energie van krijgt én wat de uitdagingen zijn binnen het werk. Dit kun je bijvoorbeeld doen met associatiekaarten. Dit zijn kaarten met afbeeldingen waarmee je gedachtes en gevoelens kunt verwoorden.
Communiceer de missie en visie van de organisatie aan je medewerkers. Op deze manier weten zij wat de toegevoegde waarde van de organisatie is en welke doelen de organisatie nastreeft. Ga hierover met je medewerkers in gesprek en laat je medewerkers aangeven hoe zij op korte en lange termijn hieraan kunnen bijdragen. Je kunt dit vervolgens ook koppelen aan de ambitie en talenten van je medewerkers en onderzoeken waar er overlap zit. Door deze overlap inzichtelijk te maken laat je medewerkers zien en voelen waar zij een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de organisatie.
Ook kun je onderzoeken welke talenten en expertises je medewerkers in huis hebben en hen vragen om dit te delen met de rest van het team of de organisatie. Op deze manier heeft de medewerker het gevoel dat hij of zij iets bijdraagt aan het team of de organisatie. Ook weten andere medewerkers zo welke talenten iedereen heeft en bij wie ze terecht kunnen voor hulp of ondersteuning. Ook zijn er organisaties die bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per jaar vrijwilligerswerk doen om invulling te geven aan zinvolheid en op deze manier een bijdrage leveren aan de maatschappij.
Samenvattend is het dus belangrijk om inzicht te krijgen in hoe jouw medewerkers de vier factoren zien. In welke mate zijn zij tevreden over hun werk? Ervaren jouw medewerkers werkplezier? Wat zijn de talenten van jouw medewerkers? En: ervaren jouw medewerkers hun werk als zinvol? Vervolgens kun je gericht interventies inzetten om Hierop in te spelen.
Ik ben benieuwd: zet jij leren en ontwikkelen al bewust in om het werkgeluk van je medewerkers te vergroten? En wil je hier eens over sparren? Laat het me even weten: ik denk graag met je mee!
Bron: Bergsma, A., & Hamburger, O. (2020). Handboek werkgeluk: Een praktische toolbox voor leidinggevenden, hr-professionals en coaches. Boom Lemma.