Race tegen de klok: een escape room als onderdeel van een onboarding bij SealteQ
“Er is een nieuwe interim opdracht binnengekomen voor (assistent) betonreparateurs en staalconstructieschilders bij SealteQ. Het gaat om een betonreparatie bij een voetbalstadion. Er is ook wat schade aan stalen hekwerken geconstateerd. Aankomende zaterdag speelt het voetbalteam weer een wedstrijd, dus dan moeten de schades gerepareerd zijn. Een belangrijke opdracht met een behoorlijke tijdsdruk! In de escape room vinden jullie alle materialen die jullie nodig hebben voor de voorbereiding van dit project. Jullie kunnen de escape room pas verlaten als jullie de sleutel van de bus hebben gevonden om naar het stadion te gaan. Weten jullie de sleutel te vinden en op tijd de escape room te verlaten?”
Serious game
Dit is het begin van de escape room die ik, als onderdeel van een onboarding, voor nieuwe (assistent) betonreparateurs en staalconstructieschilders bij SealteQ ontwierp en ontwikkelde. De escape room is een (serious) game waarbij een groep nieuwe medewerkers in een ruimte met allerlei sleutels, cijfercodes en aanwijzingen wordt opgesloten. Hier verzamelen de nieuwe medewerkers alle materialen en informatie, combineren ze dit op een goede manier met elkaar en lossen ze zo binnen een bepaalde tijd alle puzzels op. Meestal speel je een escape room voor het vermaak. De escape room bij SealteQ is er daarnaast op gericht om nieuwe medewerkers met elkaar te laten samenwerken en om hen kennis te laten maken met een aantal werkprocessen uit de praktijk. De escape room zal op deze manier bijdragen aan een goede basis voor nieuwe medewerkers bij SealteQ: binding met elkaar en met de organisatie.
In het voorbeeld van SealteQ worden de nieuwe medewerkers meegenomen in een fictieve, en toch realistische, interim opdracht. Samen moeten ze allerlei puzzels oplossen rondom de voorbereiding van de betonreparaties en staalconservering in het voetbalstadion om uiteindelijk de sleutel van de bus te vinden om te vertrekken naar de opdracht. De uitkomsten van de ene puzzel vormen daarbij input voor de volgende. Zo vinden de nieuwe medewerkers in de escape room een QR-code naar een filmpje waarin de kwaliteit- en veiligheidsmanager de belangrijkste veiligheidsprotocollen presenteert en hen op de persoonlijke beschermingsmiddelen wijst. Verder vullen ze met de begrippen uit het werkplan kruiswoordpuzzels in om vervolgens een cijferslot te openen en zetten ze aan de hand van aanwijzingen op koffiemokken foto’s van het proces van een betonreparatie en staalconservering op de goede volgorde. Door goed samen te werken, kunnen de nieuwe medewerkers alle puzzels oplossen en er zo voor zorgen dat de voetbalwedstrijd van zaterdag doorgaat.
Wat is het effect van deze escape room?
Samen met een aantal medewerkers van het huidige personeel van SealteQ heb ik de escape room getest. Dit was een succes! De medewerkers gingen vol enthousiasme aan de slag. Je zag dat het samen vinden van oplossingen enorm motiveerde. Daarnaast zag ik dat de medewerkers zich verwonderden over de creativiteit van de puzzels en over de manier waarop de werkprocessen van SealteQ hierin waren verwerkt. Het enthousiasme, de motivatie en de betrokkenheid bij het gezamenlijk oplossen van de puzzels maakte de escape room impactvol.
Kan een escape room ook online worden ingezet?
Net zoals in een fysieke escape room werken deelnemers in een online escape room met elkaar samen aan hetzelfde doel. Dit draagt bij aan teambuilding. Aangezien de deelnemers in een online escape room op afstand zijn van elkaar, vraagt dit om een hele andere opzet met andere puzzels, materialen en digitale tools. Denk hierbij bijvoorbeeld aan versleutelde meeting rooms, het opsturen van materialen naar de deelnemers, filmpjes en QR-codes. Met voldoende creativiteit is het zeker mogelijk om een escape room online op te zetten.
Al met al is een escape room een geschikte manier om spelenderwijs creativiteit, probleemoplossing- en samenwerkingsvaardigheden te stimuleren. Wil je meer weten over (online) escape rooms of over het inzetten van game-based learning? Neem contact op met L&D Talents!
overzicht blogs