icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij L&D Talents
Nieuws 10/10/2024

PPL: Het kompas voor het leren en ontwikkelen in de organisatie van nu

PPL model L&D Talents

In een wereld waar verandering de enige constante is, staat het leren en ontwikkelen van medewerkers centraal in het succes van elke organisatie. L&D Talents, expert op het gebied van leren en ontwikkelen, introduceert een geactualiseerde versie van hun veelgeprezen PPL-model (Positioneren en Professionaliseren van Leren). Deze nieuwe versie, die voortbouwt op 15 jaar ervaring, biedt organisaties een nog scherpere lens om hun leer- en ontwikkelstrategieën te evalueren en te verbeteren.

Het PPL-model, dat sinds 2009 organisaties helpt bij het maken van strategische keuzes over leren, beschrijft op één overzichtelijke A4 vijf posities waarin leren en ontwikkelen kan bijdragen aan organisatiedoelstellingen: ad hoc, kwantitatief, kwalitatief, volwassen en creërend. Elke positie wordt gekarakteriseerd aan de hand van zes cruciale aandachtsgebieden: strategie, structuur, cultuur, mensen, middelen en resultaten. 

De visie achter PPL

"Het PPL-model is ontstaan uit de behoefte om organisaties een duidelijk kader te bieden voor hun leer- en ontwikkelactiviteiten," vertelt Marieke Megens, een van de bedenkers van het model. "We zagen dat veel organisaties worstelden met het strategisch positioneren van leren. Het model biedt een gemeenschappelijke taal en een roadmap voor groei." 

Marieke benadrukt dat de kracht van het model ligt in zijn eenvoud en flexibiliteit. "Of je nu een kleine startup bent of een multinational, PPL helpt je te begrijpen waar je staat en waar je naartoe wilt. Het gaat niet om het bereiken van de 'hoogste' positie, maar om het vinden van de juiste balans voor jouw organisatie." 

"Met deze update hebben we zowel het model als het bijbehorende begrippenkader verder aangescherpt," voegt ze toe. "Een belangrijke toevoeging is de expliciete aandacht voor L&D-expertise binnen het 'mensen' aspect. Dit helpt organisaties bij het identificeren en aantrekken van de juiste experts om hun leer- en ontwikkelafdelingen te versterken. Daarnaast zijn er acties geformuleerd en aangescherpt om van de ene naar de andere positie te bewegen. Hiermee is het begrippenkader nóg praktischer gemaakt." 

“Het begrippenkader ziet er mooi uit, heeft inhoud en is meteen bruikbaar om het over de inhoud te hebben. Het helpt om te inspireren en het gesprek over leren en ontwikkelen goed te kunnen voeren"
- Rick-Jan Scheepe (Strategisch adviseur Leren & Ontwikkelen, DICTU). 

PPL in actie: Succesverhalen uit de praktijk

De kracht van kleine interventies 

Het PPL-model bewijst zijn waarde niet alleen bij grootschalige organisatieveranderingen, maar ook in dagelijkse situaties. Marieke Megens deelt een sprekend voorbeeld: "Tijdens een gesprek met een opdrachtgever over frustraties rondom leren, haalde een van onze L&D experts simpelweg de PPL-kaart uit haar tas. Dit leidde tot een diepgaand gesprek waarbij de opdrachtgever inzicht kreeg in de huidige positie van de organisatie en mogelijke groeipaden.

“Door de eenvoud van het PPL-model, zagen we in één oogopslag waarom we niet verder kwamen in de ontwikkeling van onze academie en hoe we dat nu wél verder kunnen brengen.”

Creëren van een gemeenschappelijke taal 

Een van de meest onderschatte voordelen van het PPL-model is het vermogen om een gemeenschappelijke taal te creëren rondom leren en ontwikkelen. "We zien dat het model niet alleen waardevol is voor L&D-professionals, maar ook voor managers en medewerkers die minder vertrouwd zijn met L&D-jargon," legt Marieke uit.

"Het PPL-model biedt een kader dat iedereen kan begrijpen en gebruiken, waardoor gesprekken over leren en ontwikkelen veel productiever worden. Doordat we PPL-sessies hebben georganiseerd voor een afspiegeling van onze organisatie, hebben we echt een gedragen beeld kunnen neerzetten van onze huidige en gewenste positie" 
- Hester van Breda (Senior manager leadership, learning & organisational development, Schiphol)

Van ad hoc naar gerichte expertise

Een van de meest opvallende trends in L&D is de toenemende vraag naar specifieke onderwijskundige expertise. Het geactualiseerde PPL-model speelt hier expliciet op in door organisaties te helpen de juiste expertise te identificeren en in te zetten voor elke ontwikkelingsfase. 

"In de nieuwe versie van het PPL-model hebben we extra aandacht besteed aan het 'mensen' aspect," legt Marieke uit. "We zien dat organisaties steeds beter begrijpen welke specifieke L&D-expertise nodig is in elke positie. Van operationele ondersteuning in de 'ad hoc' fase tot strategische innovators in de 'creërende' positie - het model helpt organisaties de juiste balans te vinden tussen verschillende expertisegebieden." 

Optimaal voorbereid met een passende L&D-strategie

In een snel veranderende wereld is het cruciaal om een L&D-strategie te hebben die aansluit bij de unieke behoeften en doelstellingen van je organisatie. Het PPL-model helpt organisaties om weloverwogen keuzes te maken en een leer- en ontwikkelstrategie te implementeren die echt past. 

"De kracht van PPL ligt in het helpen van organisaties om te begrijpen wat er nodig is om L&D optimaal in te richten voor hun specifieke context. Of je nu in de 'kwantitatieve', 'kwalitatieve' of 'volwassen' positie zit, succes komt voort uit het met volle overtuiging kiezen en implementeren van de strategie die het best bij je organisatie past", aldus Marieke. 

Deze benadering stelt organisaties in staat om flexibel en effectief te blijven, ongeacht de uitdagingen die de toekomst brengt. Door L&D strategisch af te stemmen op de organisatiedoelen, creëer je een leeromgeving die zowel de organisatie als haar medewerkers ondersteunt in hun groei en ontwikkeling. 

“Bij mijn vorige werkgever met het PPL-model mogen werken en nu weer bij mijn huidige werkgever. Het model helpt om een gezamenlijk beeld te krijgen en met elkaar te bespreken. Ook helpt het om verwachtingen te managen en duidelijke keuzes te maken waar we als organisatie staan en heen willen m.b.t. leren en ontwikkelen. M.a.w. een heel fijn model, praktisch toepasbaar en geschikt voor elke organisatie”
- Hidde Wagenbuur (Adviseur Leren & Ontwikkelen, RIVM)

PPL: Uw strategische partner voor L&D-excellentie

Het PPL-model biedt organisaties een krachtig instrument om hun leer- en ontwikkelstrategieën te optimaliseren. Door een duidelijk kader te bieden voor groei, meetbaarheid te verbeteren, zelfsturend leren te stimuleren en toekomstgerichtheid te bevorderen, helpt PPL organisaties om het maximale uit hun menselijk kapitaal te halen. In een wereld waar leren en aanpassen essentieel zijn voor succes, is PPL meer dan ooit een onmisbaar kompas voor organisaties va nu. 

“Het PPL model bracht ons als leiderschapsteam inzicht en bewustwording. 'Hoe geven we vorm aan leiderschapsontwikkeling?' Door gebruik van het PPL-model, konden we opnieuw richting bepalen, focus aanbrengen en keuzes maken” 
- Henriette Jacobs – Meerens (Management Development Adviseur, RIVM)

L&D Talents biedt naast het model ook ondersteuning in de vorm van workshops, visie-ontwikkeling en langetermijnbegeleiding bij de implementatie van leer- en ontwikkelstrategieën. 

“De PPL-sessie was voor het team erg waardevol doordat we stil hebben kunnen staan bij wie wij zijn en waar we als afdeling voor staan en hoe daar te komen
- Dorine van Bockel (Manager Opleiding & Ontwikkeling, Technische Unie)

Overzicht nieuws

Download het PPL-model

PPL-model.pdf / pdf - 452.17 kB

De experts van L&D Talents hebben een passie voor leren. Neem contact met ons op!