Een tussenjaar na het vmbo, met YouLab!
Voor jongeren met een vmbo-diploma zijn er steeds meer mogelijkheden om extra tijd te nemen om een studiekeuze te maken. Steeds meer mbo-opleidingen bieden hiervoor tussenjaartrajecten aan. Trainer en docent Evelien Rave-Beskers vertelt over de ontwikkeling en opzet van YouLab bij het Graafschap College. Zij is een van de drie begeleiders van jongeren.
Hoe het programma is ontstaan?
In 2018 volgde Evelien zelf een programma voor persoonlijke ontwikkeling. “Daar leerde ik oprichter van Breekjaar Anke van Donkersgoed kennen. “Waarom hebben wij in het onderwijs niet zoiets?”, vroeg ik me af? Een jaar waarin je een programma biedt waarin niet alles vastligt. Waarin je leert waarom je doet wat jij doet en waarom je soms dingen niet doet. Waarin je kunt ontdekken wat bij jou past. Wij zijn een groot mbo en hebben veel connecties met bedrijven om dat goed mogelijk te maken.”
Vrij impulsief en een beetje brutaal stuurde Evelien toen een mail aan voorzitter van het bestuur van het Graafschap College, Mirjam Koster, met daarin een link naar een podcast van Anke over Breekjaar. “Ter inspiratie. Prima te luisteren tijdens het strijken. Volgens mij moeten wij hier iets mee doen”, schreef ik in die mail. Daarna was ik er niet meer mee bezig. Maar zonder dat ik dat wist, zorgde Mirjam ervoor dat dit in het strategisch beleidsplan van de school kwam. Zo is het balletje gaan rollen en ontstond YouLab.”
Wat is YouLab?
“Met YouLab gaan jongeren een jaar lang aan de slag met ontdekken, jezelf leren kennen en veel verschillende ervaringen opdoen. Het tussenjaar is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar. In een groep van maximaal dertig leeftijdsgenoten doorlopen de jongeren een intensief en veelzijdig programma. Het doel is om aan het einde van het tussenjaar een weloverwogen studiekeuze te maken. Het jaarprogramma bestaat uit workshops, challenges, bedrijfsbezoeken of lezingen door gastsprekers.”
“Deelnemers moeten in elk geval bereid zijn om bewust stil te staan bij hun eigen ontwikkeling. Daarom hebben we een uitgebreide intake en een kennismakingsmiddag. Dan kunnen ze de locatie zien en doen wij een stukje uit het programma, waardoor ze kunnen ervaren wat wij hier doen. Er is geen goede match met jongeren die wel willen oriënteren op mogelijkheden voor studie of werk, maar het niet over zichzelf willen hebben. Wij kijken naar ‘power, purpose en pleasure’. Daarom vragen we bij de start in september: ‘Wat zou jij komend jaar willen ervaren en beleven?’”
Dit artikel verscheen eerder op www.tussenjaarkenniscentrum.nl Deze onafhankelijke stichting wil ervoor zorgen dat vanuit onderwijsinstellingen aan alle leerlingen/studenten en ouders informatie wordt gegeven over mogelijkheden, kansen en risico’s van een tussenjaar, als onderdeel van loopbaanoriëntatie en –begeleiding.
Download het artikel