De Hybride leidinggevende, een nieuwe discipline!
De blaadjes vallen van de bomen en dat heeft ook altijd zijn weerslag op het onderwijs. Studenten worden onrustig en de fysieke weerstand van docenten wordt op de proef gesteld. De zon maakt plaats voor een gure herfstwind met af en toe flinke windstoten en hoosbuien. Als ik door de gangen van school loop, dan lijkt het wel alsof hierbinnen ook een enorme storm heeft gewoed. Overal liggen lege verpakkingen, blikjes en bekertjes. Sommige dingen zijn niet veranderd. Ontbijten met chips en een energiedrankje is blijkbaar nog steeds heel normaal.
Toch merk ik als leidinggevende dat er wel het een en ander veranderd is sinds we weer fysiek lesgeven op de scholen. We zijn met elkaar nog driftig op zoek naar een nieuwe balans. Wat hebben we de afgelopen anderhalf jaar geleerd van het online lesgeven/werken? We moeten keuzes maken in wat laten we los en wat willen we behouden? Ik schrik op uit mijn gedachten want ik krijg een oproep via MS TEAMS. Een collega wil heel even met mij sparren. Ondertussen gaat de groepsapp los, want er is een treinstoring en een oproep of iemand alvast het lokaal voor de studenten wil opengooien. Straks hebben we nog een hybride vergadering want hoewel eigenlijk alle docenten heel blij zijn weer fysiek les te kunnen geven, zijn ook bepaalde zaken van het thuiswerken goed bevallen. Geen reistijd en de rust om lessen goed voor te bereiden en taken uit te voeren. De voor Corona zo drukke werkruimte voor docenten is nog niet voor de helft bezet. Het dringen voor een flexplek is niet meer… Docenten draaien hun lessen en gaan vervolgens naar huis om daar verder te werken.
Van de leidinggevende vraagt deze manier van werken een meer proactieve houding om te helpen sociale verbanden te leggen en te zorgen dat we met elkaar in verbinding blijven. Docenten te ondersteunen in het bewaken van de balans tussen inspanning en rust. Dit is wel nodig want door het online werken, zijn we gewend geraakt om via MS TEAMS iedereen makkelijk te bereiken. We bellen, appen, mailen en chatten wat af en dat de hele dag door. In deze tijd is de voorbeeldfunctie nog belangrijker geworden. Zelf de rust bewaren, het bieden van transparante heldere informatievoorziening en duidelijke besluitvorming.
Mijn oog valt op een binnenkomende mail.. dat is ook iets dat ik geleerd heb de afgelopen jaren. Niet alle mail één op één doorsturen of de knop ‘allen beantwoorden’ gebruiken maar mail verzamelen en in een weekbericht de benodigde informatie tegelijk met alle collega’s te delen. Buiten gaat het inmiddels weer wat harder waaien, ach als we allemaal een beetje meebuigen doorstaan we elke storm.
Overzicht blogs