“Als interimmer moet je open en eerlijk zijn”
Mechtild Alferink, interim-manager bij de Hogeschool Rotterdam, wordt blij van gedoe tussen mensen. “Dat klinkt misschien wat onaardig, maar complexe situaties waar je met elkaar uit moet zien te komen vind ik heel fijn.”
Ze heeft in haar werkende leven al behoorlijk wat meters gemaakt, vertelt ze opgewekt. “Ik ben begonnen in het onderwijs als docent. Vervolgens werd ik leidinggevende in een team, en binnen 4 jaar was ik afdelingsdirecteur binnen het mbo.” Na 6 jaar is ze overgestapt naar het bedrijfsleven, en is ze in de Human Resource terechtgekomen. “Ik ben toen voor een Zweeds bedrijf gaan werken als HR-directeur. Dat was ontzettend leuk, want we hadden bijvoorbeeld congressen op de Noordpool.”
Op een gegeven moment wilde ze toch weer terug naar het onderwijs. “Ja, want daar ligt mijn hart”, knikt ze. “Toen ben ik begonnen als zelfstandig interimmer.” Ze heeft veel verschillende dingen gedaan, maar de rode draad was altijd bezig zijn met mensen; met teams. Binnen de organisatieadvieswereld, waar ze ook ruim 10 jaar heeft gewerkt, heeft ze zich al beziggehouden met interim-management, specifiek met gedragsveranderingen in organisaties. “Ik vind het belangrijk dat mensen leren en zichzelf blijven ontwikkelen. Zelf wil ik dat ook graag; dat houd je jong, en het maakt dat je elke ochtend weer nieuwsgierig opstaat. Het is voor mij een belangrijke drijfveer om interim werk te doen.”
Mechtild werkt het liefst in het mbo. ”Dat is de backbone van de samenleving, vind ik persoonlijk, en de dynamiek is heel leuk.” Toch werkt ze via Leadership Talents alweer 3 jaar in het hbo. “Maar het zijn leuke opdrachten”, lacht ze. “Ik zit nu bij de Hogeschool Rotterdam, waar ik voor verschillende instituten heb gewerkt. De opdrachten zijn vaak complex maar boeiend.”
Reuring
Complexe situaties waarin mensen met elkaar moeten samenwerken vindt ze heel fijn. “Ik houd van het spanningsveld daar omheen; dat we daar met elkaar uit moeten komen. Wat ik vooral leuk vind is dat ik mij dan optimaal moet geven.” Wanneer er reuring ontstaat, komen zaken die ondergronds zitten boven tafel, meent Mechtild. “Dan worden er emoties geuit, en dan krijg je pas echt te horen waarover het gaat. Als interimmer kun je vanuit die invalshoek in de keuken kijken.”
Aan Interim-Managers worden ook andere eisen gesteld dan aan mensen die in dienst worden genomen. “Je moet snel ingewerkt zijn, en je moet goed en snel de situatie kunnen analyseren. Ik denk dat dit geldt voor al mijn collega’s. Het is een soort overeenkomstige competentie die we allemaal bezitten.”
Het binnenhalen van een Interim-Manager om een verandering (mede) vorm te geven kan door medewerkers verschillend worden ervaren. “Er zijn mensen die denken dat je bent ingehuurd om iets tot stand te brengen wat iemand uit de eigen geledingen niet is gelukt, dus dan zal dat niet zo leuk zijn. Dat is de ene kant. Aan de andere kant zien de medewerkers het ook vaak als een kans om hun verhaal te vertellen aan een neutraal persoon. Als interimmer krijg je dus heel snel verhalen te horen die ze niet vertellen aan anderen.”
Vertrouwensband
Voor een interimmer is het belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen, meent Mechtild. “Dat heeft onder meer te maken met dingen transparant maken. Dat betekent dat je open en eerlijk moet zijn; dat medewerkers weten wat en waarom de verandering gewenst is.”
Het gezamenlijk toewerken naar resultaten is daarbij heel belangrijk. “En de ene keer gaat dat wat vlotter dan de andere. Dat heeft te maken met diverse omstandigheden, juist omdat je met mensen werkt. Er kunnen natuurlijk allerlei dingen gebeuren die je van tevoren niet had voorzien, waardoor het allemaal wat langer duurt. Dat vind ik persoonlijk heel vervelend. En dan ga ik me een slag in de rondte werken. Dat is dan mijn persoonlijke valkuil, want dit soort processen hebben nu eenmaal tijd nodig.”
Overzicht nieuws