icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Klantcase

In gesprek met Aad Knetsch, Directievoorzitter Zorg, Welzijn en Laboratorium, ROC van Amsterdam

Aad

Leadership Talents deelt graag de ervaringen en inzichten van haar klanten. Dit keer gingen we in gesprek met Aad Knetsch, Directievoorzitter Zorg, Welzijn en Laboratorium, ROC van Amsterdam.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe gaat het komende schooljaar van start?

We hebben het nu zo ingericht dat we van 8.30 -19.00 les op school gaan geven in een tweetal shifts. Ongeveer 40% van de lessen kunnen op die manier fysiek gegeven worden en de rest wordt aangevuld met afstandsonderwijs. Na het 1e blok hopen we dat we in het 2e blok kunnen verruimen, al vind ik het erg spannend wat COVID19 in oktober gaat doen…. Vorige week hebben we een gesprek gehad met de studentenraad en deze zijn best enthousiast over de afgelopen maanden ondanks de beperkingen die er waren. Dit geeft ons moed en goede input om te optimaliseren en de kwaliteit verder te verbeteren.

Stijging van aanmeldingen

Als je kijkt naar het aantal aanmeldingen voor komend jaar zijn dat er nu al ruim 350 meer dan afgelopen jaar. Ik denk dat dat deels te maken heeft met het positieve arbeidsperspectief voor de opleidingen waar ik verantwoordelijk voor ben en men anticipeert daar op. Daarnaast zijn we bij een aantal opleidingen, zoals bij Assisterende Gezondheidszorg, heel actief op zoek gegaan naar samenwerkingspartners en dus extra stageplaatsen, waardoor we nu veel meer studenten kunnen aannemen.

Wat is binnen het ROC van Amsterdam de grootste uitdaging voor jou als directeur?

In één tot vier jaar moet een student alles binnen zijn vak kunnen om een goed beroepsbeoefenaar te zijn en zijn diploma te ontvangen. Bij bijna alle beroepsopleidingen is het maken van praktijkuren, waarbij je allerlei handelingen gaat inoefenen en automatiseren, het belangrijkste onderdeel van de studie. De uitdaging is om het gat dat er toch is gevallen door Corona zo klein mogelijk te houden.

Heb je het gevoel minder grip te hebben als directeur nu je niet meer rondloopt in je school?

Nee, dat gevoel heb ik niet maar het is wel echt anders. Zonder elkaar fysiek te zien is het onderwijs wel wat ‘’magerder’’ geworden. Ik hoop dat, nu we weer meer praktijkonderwijs mogen geven, we de kwaliteit van het onderwijs weer kunnen verhogen. Op de onderwijsprocessen is de grip overigens wel beperkter geworden.

Welke veranderingen verwacht je in de beroepsgroep van Zorg en Welzijn?

Het imago van de Zorg heeft een positieve boost gekregen in de coronacrisis. Aan de andere kant ziet men ook de mindere kanten van het werk zoals gevaar voor je eigen gezondheid en ernstig zieke patiënten. Toch verwacht ik dat er een groei van zij-instromers en bbl-ers in de zorg komt, en hopelijk lost dat het tekort aan zorgmedewerkers deels op. Het zou ook erg fijn zijn als mensen in de zorg beter beloond worden. Maar gezien de financiële problemen die in de zorg bestaan, mede veroorzaakt door de coronacrisis, heb ik daar een hard hoofd in. Die 1000 euro klinkt leuk maar een structurele verbetering was natuurlijk veel beter geweest.

Hierop voortbordurend, wat zou een goede oplossing zijn voor het tekort aan zorgmedewerkers?

Ik pleit al jaren voor meer stageplaatsen in ziekenhuizen. Wij zouden zo enorm veel meer mensen kunnen opleiden! Maar veel studenten willen graag later in een ziekenhuis werken en niet in de ouderenzorg. Door in alle stages een breed pallet te bieden van ziekenhuis tot ouderenzorg zien wij juist dat er uiteindelijk veel bewuster voor de ouderenzorg wordt gekozen. De zorg anticipeert in die zin te weinig op hun eigen problemen door vooral hbo-ers aan te willen nemen en dus nog steeds te weinig stageplekken voor mbo-ers te creëren. De uitdaging is om in het hele brede veld van Zorg met elkaar en voor elkaar op te leiden!

Inspiratie vinden is belangrijk, hoe lukt jou dat in deze omstandigheden?

Ik ben gezegend met twee rechterhanden en vind het erg ontspannend om oude auto’s te reviseren of meubels te maken of op te knappen. Naast al die online Teamsessies, waarbij je hoofd aan het einde van de dag erg vol zit, krijg ik op die manier mijn hoofd weer leeg.

Interviews met onze klanten

Op zoek naar een interim-manager? Neem contact op met Leadership Talents!