icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Leadership Talents
Nieuws 17/09/2024

Handhaving wet DBA vanaf 1 januari 2025: wat betekent dat voor jou? Schrijf je nú in voor het webinar!

Handhaving wet DBA per 1 januari 2025: wat betekent dat voor jou? Leadership Talents

Vanaf 1 januari 2025 begint de Belastingdienst met de handhaving van de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Deze wet, die al sinds 1 mei 2016 van kracht is, heeft als doel om schijnzelfstandigheid te voorkomen door helderheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen freelancers en organisaties. Tot nu toe was de handhaving uitgesteld, maar vanaf 2025 verandert dat. Wat betekent dit voor jouw organisatie als het gaat om het inhuren van freelancers?

De basis: wet DBA

De wet DBA beoogt een duidelijke scheiding te maken tussen zelfstandigen en werknemers. Dit helpt om te voorkomen dat freelancers in werkelijkheid als werknemers worden beschouwd, wat risico's met zich mee kan brengen voor zowel de freelancer als de organisatie.

Wat verandert er?

Met de aankomende handhaving van de wet DBA komt er meer nadruk te liggen op de contracten en de naleving van afspraken. Dit betekent voor jouw organisatie:

  • Meer administratie: er moet zorgvuldig worden gedocumenteerd en aangetoond dat freelancers geen verkapt dienstverband hebben. Dit vereist duidelijke en goed opgestelde contracten.
  • Verhoogd verloop en risico: freelancers kunnen minder lang ingezet worden, wat kan leiden tot hoger verloop en de noodzaak om vaker nieuwe freelancers te werven en in te werken. Bovendien loop je financieel risico op naheffingen en boetes als freelancers toch als werknemers worden beschouwd.

Wat betekent dit voor freelancers?

Freelancers zullen merken dat opdrachten korter kunnen duren of dat ze meerdere opdrachtgevers tegelijk moeten hebben. Dit verhoogt de behoefte aan acquisitie en kan het moeilijker maken om nieuwe opdrachten te vinden. Daarnaast lopen freelancers ook het risico op naheffingen en boetes als de Belastingdienst besluit dat ze in feite werknemers zijn.

De oplossing: Midlancen bij Leadership Talents

Leadership Talents, onderdeel van House of Talents, biedt dé oplossing met interim managers die werken volgens de midlance constructie.

Voor jou als opdrachtgever of organisatie betekent dit geen aansprakelijkheid of financieel risico, maar wel continuïteit en de mogelijkheid om interim managers in te zetten zonder de zorgen van DBA-compliance.

Wil je als organisatie interim managers blijven inzetten zonder risico? Overweeg dan om interim managers van Leadership Talents in te schakelen. Ben je freelancer en op zoek naar zekerheid zonder concessies te doen aan je vrijheid? Word dan Midlancer bij Leadership Talents!

Webinar Wet DBA

Om beide partijen hier goed op voor te bereiden, organiseren wij speciaal voor beide partijen twee webinars over dit onderwerp: 

Woensdag 23 oktober 19.00 – 19.45 uur        - voor organisaties en opdrachtgevers

Donderdag 24 oktober 19.00 – 19.45 uur       - voor freelancers en zzp’ers

In ca. 1 uur bespreekt onze arbeidsjurist Eline Beekhuis (advocaat arbeidsrecht) samen met HR Business Partner Robin van ’t Hullenaar en Richard Delsing (Business Manager én ervaringsdeskundig m.b.t. toepassing Wet DBA in de praktijk) de inhoud van de wet DBA, de inhoud van de wet DBA, de gevolgen van de handhaving vanaf 2025 voor opdrachtgevers én freelancers en geeft zij praktische en concrete tips hoe hiermee om te gaan

Schrijf je nú HIER in! 

Overzicht nieuws

Op zoek naar interim-managers voor het vo, mbo en hbo? Neem contact op met Leadership Talents!