“De sociale kant wordt beter als technische teams gemengd zijn”
Mascha Okounevs passie? Dat is codeschrijven. Als expert bij IT Test Talents geniet ze van het puzzelen en priegelen achter de computer en werkt mee aan impactvolle applicaties. Dat doet ze vooral met mannelijke collega’s, maar daar zit ze eigenlijk niet zo mee. “Volgens mij staan ze er niet eens bij stil dat ik een vrouw ben.”
Tijdens haar studie Bioinformatics & Systems Biology dompelde Mascha zich volledig onder in de onderzoekswereld. Interessant, maar uiteindelijk niet wat ze wilde. “Ik ben afgestudeerd bij het Nederlands Kankerinstituut, daar werken mensen die geneesmiddelen tegen kanker ontwikkelen. Prachtig werk, maar dat heb je natuurlijk niet in een maand of twee gedaan. Ik wilde de snellere, commerciëlere wereld in. Waar het resultaat van je inspanningen niet decennia verder weg ligt.”
Laatste poortje
Ze voegde de daad bij het woord. Na haar master, waarvoor ze eindeloos veel moest programmeren en zich veel met data-analyse bezighield, ging ze meteen aan de slag als testautomatiseerder bij Computest. “Ik houd me bezig met kwaliteitscontroles en ervoor zorgen dat we iets ontwikkelen dat hout snijdt en goed in elkaar steekt. Eigenlijk ben ik het laatste poortje waar functionaliteiten langsgaan voor ze worden opgeleverd. Verder schrijf ik scripts om dat proces te automatiseren. Als een functionaliteit door twee verschillende mensen of op twee verschillende tijdstippen wordt getest, wil je wel dat het op exact dezelfde manier wordt gedaan. Alle menselijke errors moeten eruit.”
Grote impact
Vervolgens ging ze bij IT Test Talents aan de slag voor verschillende opdrachtgevers. Zo werkte ze aan mobiele apps voor vliegtuigpersoneel, zoals piloten en stewardessen. Daarna werkte ze voor verzekeringen en veel voor de overheid. “Ik vind het zo tof om iets te maken wat over de hele wereld gebruikt wordt. Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkte ik aan een app voor mensen van buiten Europa die een visum aan willen vragen voor het Schengengebied. En voor Economische Zaken ontwikkelden we een app voor het aanvragen van subsidies voor ondernemers. Die apps worden op een enorme schaal gebruikt en de impact is zo groot.”
Oog voor detail
Mascha weet dat ze in een typische mannenwereld werkt. En dat veel vrouwen in de IT last hebben van een ongelijke behandeling. Zelf heeft ze daar echter weinig last van gehad. “Binnen mijn team wordt er niet anders naar me gekeken omdat ik een vrouw ben. Ze staan er gewoon niet bij stil. Ik denk ook dat het steeds normaler wordt dat vrouwen in de IT werken. Op de universiteit wordt er sowieso al continu op gehamerd dat er meer vrouwen in de IT nodig zijn, dus het bewustzijn groeit. Vrouwen zijn soms ook gewoon beter, zoals een van mijn docenten zei. Mannen werken snel, maar vinden het ook al snel goed. Vrouwen finetunen meer. Ze maken zo’n app met meer oog voor detail en zetten de puntjes sterker op de i. Ik denk dat het goed is als vrouwen zich meer bewust zijn van hun kwaliteiten. En dat ze die ook uit durven dragen en zich op die manier krachtiger profileren.”
Bakken met kabels
Hoewel Mascha geen nadelen ondervindt van werken in een mannenwereld, vindt ze het wel prettig als er meer vrouwen de technische werkvloer opstromen. “Soms is het fijner om met vrouwen te kunnen praten. Anders krijg je vijf paar ogen die je schaapachtig aankijken als je het over een ‘vrouwending’ hebt. De sociale kant wordt beter als technische teams gemengd zijn. En als je het niet continu over kabels, games en al die andere clichémannendingen hoeft te hebben, die stiekem dus écht kloppen. Zo kwam ik er vorige week achter dat elke man op mijn werk een bak met kabels heeft die hij nooit meer gebruikt, maar toch bewaart. Ik zei: ‘Dat gooi je toch weg als je het niet meer nodig hebt?!’. Nou, van die gedachte vielen de mannen steil achterover. Als daar een vrouw had gezeten, hadden we elkaar volledig begrepen!”
Overzicht nieuws