icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij IT Test Talents
Nieuws 03/10/2024

“Van tester naar Business Manager: ik heb er geen moment spijt van gehad”

Cinthya Poulna Business Manager IT Test Talents

Van tester naar Business Manager voor IT Test Talents. Cinthya Quirindongo – Poulina maakte de switch met plezier. Maar hoe was het om als vrouwelijke tester tussen mannen te werken? En waarom is het zo belangrijk dat meer vrouwen de techniek inrollen? “Je merkt het verschil wanneer meer vrouwen in een team gaan werken.”

Na haar studies Digitale Communicatie en Communicatie en Informatiewetenschappen wilde Cinthya het liefst binnen digitale marketing aan de slag. Op de carrièrebeurs klonk de roep om softwaretesters echter het luidst van allemaal en ze raakte nieuwsgierig naar het vak. Ze volgde meerdere opleidingen in het testvak en heeft diverse opdrachten uitgevoerd bij opdrachtgevers zoals de NS en ProRail, waar ze zich op grote technische projecten stortte.

“Daarna kwam de tijd waarin geautomatiseerd testen opkwam en zodoende ben ik me continu blijven ontwikkelen. Die digitale wereld gaat zo snel, je moet bijblijven. Tien jaar heb ik ‘voor het spoor’ gewerkt en het maatschappelijk belang greep me het meest. Telkens als ik op het perron stond, dacht ik: ‘Goh, zonder mij rijden die treinen niet’, haha!’”

De taal spreken

Op een gegeven moment werd ze benaderd door IT Test Talents. “Ik werkte al veertien jaar als softwaretester en ben geen jobhopper. Maar ze zochten een Business Manager die vanuit de inhoud mee kon praten en die kans was te mooi om te laten schieten. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het fijnste aan deze baan? De diversiteit. Ik ga regelmatig bij opdrachtgevers langs, ik faciliteer opleidingen voor de Midlancers, ik voer fieldgesprekken en doe ook nog een stukje recruitment, sollicitaties en mijn eigen focusgebied: marketing. Het is echt een 360-gradenrol. Het allerleukste vind ik dat ik de taal spreek van de experts. Hoe technisch de gesprekken ook worden, ik begrijp ze en weet precies wat ze bedoelen.”

De enige vrouw

Toen Cinthya als tester begon, was ze vrijwel de enige vrouw tussen allemaal mannen. “Tijdens de eerste tien jaar van mijn carrière werkte ik standaard met mannen. Inmiddels is bij IT Test Talents een vijfde van alle softwaretesters vrouw. Daar hebben we bewust op ingezet, maar we zien ook dat steeds meer vrouwen bewust in de IT gaan werken. Er is zeker een groei gaande.”

Dat is mooi, want vrouwen brengen volgens Cinthya een goede balans in een team. “Je merkt het verschil wanneer er meer vrouwen binnen een team gaan werken. Alleen al het taalgebruik, dat minder grof wordt. Dat kun je bagatelliseren, maar de sfeer en de dynamiek wordt er gewoon beter van.

Uit durven spreken

Zelf heeft Cinthya nooit veel strubbelingen gehad met mannen op de werkvloer. “Van nature heb ik veel zelfvertrouwen, dat helpt mee. En ik ben direct: als ik wat vind, zeg ik het ook en dat moet je durven in een mannenwereld. Ik denk dat zelfvertrouwen voor vrouwen de krachtigste eigenschap is als ze in de IT willen werken. En dat mogen ze ook best hebben, want in mijn ervaring zijn vrouwen zacht en inlevend en tegelijkertijd krachtig en ter zake. Ik vind het dan ook niet gek dat er steeds meer vraag is naar vrouwen. Als onze vrouwelijke experts op intake gaan bij een opdrachtgever, mogen ze bijna altijd op opdracht komen werken. Los van hun kwaliteit is het gelukkig vanzelfsprekender geworden dat vrouwen hun plek opeisen in de technische wereld.”

Overzicht nieuws
QoppoConsult
Cinthya Poulina /
Business Manager

IT Test Talents: slimme schakel tussen business en IT. Ontdek de kracht van onze experts!