HR-specialist Margrethe: "Ik houd niet van 'quick fixes', maar van constructief verbeteren"
Vrachtwagens rijden af en aan: de bloemenveiling in Aalsmeer is immens groot en altijd in beweging. Het is ook net een doolhof: na een paar rondjes rijden ben ik dolblij te worden opgevangen door Margrethe Tippersma, HR-expert en verbonden aan HR Talents.
Op dit moment werkt Margrethe bij Royal FloraHolland. “Mijn huidige opdracht is een kers op de taart. Ik ben ingezet als programmamanager voor een HR-transformatie programma. De afwisseling en dynamiek die zo’n opdracht brengt past uitstekend bij mij.“
Al snel blijkt dat sociale betrokkenheid als rode draad door Margrethe’s leven loopt. “Als ik mezelf voorstel, vertel ik al snel over mijn achtergrond als jeugdwelzijnswerker, waarvoor ik ooit ben opgeleid. De complexe sociale problematiek die dat werk met zich meebrengt heeft me gevormd, ik ben me altijd extra bewust van de positie van de persoon aan de andere kant van de tafel. Het menselijke aspect van (samen)werken is zo belangrijk.”
Generatie niks
In de roerige jaren ‘80 kregen Margrethe en haar leeftijdsgenoten een crisis op hun bordje. “Wij werden destijds ‘generatie niks’ genoemd, het idee bestond dat er voor onze generatie niks aan werk en goede toekomst zou zijn. Het was een extreem slechte tijd op de arbeidsmarkt, er werd in het welzijnswerk veel wegbezuinigd. Het gevolg was dat je elke baan aannam die beschikbaar was.”
Margrethe ging aan de slag via een uitzendbureau. “Er moest immers brood op de plank komen, ik was niet kieskeurig.” Terwijl ze van de ene in de andere opdracht rolde, kwam Margrethe in 1986 voor het eerst in aanraking met computers. “Ik werd als een magneet naar de WANG-computers getrokken en was erdoor gefascineerd. Ik volgde trainingen en cursussen en ging enkele jaren aan de slag in de IT.”
Het sleutelmoment
In de jaren ‘90 werd Margrethe aangenomen als leidinggevende op een productieafdeling van de Postbank, waar destijds 45 mensen werkten. “Zij pakten handmatig afschriften met bijlagen in. Het was net een lopende band in een fabriek. De afdeling moest worden afgebouwd vanwege het automatiseren van de handmatige taken. Ik zorgde ervoor continu met iedereen in gesprek te zijn. Een praatje maken, zorgen dat iedereen zijn ei kwijt kon, waardoor we samen op zoek konden naar de beste vervolgstap voor iedereen. Tot op de dag vandaag heb ik nooit meer zo’n enorm arbeidsethos meegemaakt als daar. Ik heb veel geleerd van die tijd.”
De opkomende digitalisering maakte dat er halverwege de jaren ’90 bij de Postbank werd nagedacht over de toekomst van werk en de medewerkers die daarvoor nodig waren. “Het was een sociaal bedrijf en mensen moesten worden begeleid naar de toekomst. Door met mensen in gesprek te gaan en ze vertrouwen te geven kwamen mensen in beweging. Het is mooi om te zien dat zelfs de zogenaamde ‘vastgeroeste’ werknemer met een 40-jarig dienstverband hier plezier en voldoening uithaalt.
Al snel volgden er nog meer uitdagingen in het HR-vak. “Ik kwam terecht in projecten op het gebied van strategisch personeelsmanagement, implementatie van HR-systemen, competentiemanagement en outsourcing. Dat is een voordeel van zo’n grote organisatie. Ik werkte op het snijvlak van HR en IT, als change manager, project – en programma-manager. Projectmatig werken bleek ook goed te passen bij mijn resultaatgerichtheid.”
In de 19 jaar bij ING heb ik ontzettend veel gedaan en geleerd. In die periode heb ik me ontwikkeld tot allround expert.”
Thuis bij HR Talents
In 2013 was er de overstap naar HR Talents. Margrethe: “Iemand attendeerde me op het bedrijf en wat ik op de website las sprak me aan. Ik zocht contact en het balletje ging rollen. Als snel kwam er een telefoontje van Marjon: we hebben een mooie opdracht, kun je op gesprek? Een week later ging ik aan het werk.” Lachend: “ik was de eerste 50-plus-expert die ze in dienst namen.”
Margrethe vervolgt: “Sinds die tijd ben ik non stop ingezet op mooie opdrachten. Ik houd van de afwisseling en het van samenwerken met diverse mensen en afdelingen. Samen de klus klaren. Het helpt dat ik veel dingen interessant en leuk vindt. Je kunt overal weer nieuwe dingen leren en zelf toegevoegde waarde leveren.”
In haar huidige opdracht is Margrethe met haar team bezig met een HR-transformatie. “Hier komt alles samen: organisatie, mensen, processen en technologie.”
Margrethe is blij onderdeel te zijn van de groep experts van HR Talents. “Je hoeft niet in je eentje op eiland te zitten, je maakt onderdeel uit van een groter geheel en je kunt gebruik maken van de kennis van je collega experts. Daarnaast ben je semi zelfstandig als Midlancer. Wel de lusten, nauwelijks de lasten.
Overzicht nieuws