“Je kunt nog zo goed de processen en systemen op orde hebben, de mensen maken of breken het”
We hebben afgesproken in een gezellige koffiebar in haar woonplaats Vleuten. Een open gesprek over het combineren van haar verbeter-DNA met haar menselijke touch. En aangaan van dat waar lef voor nodig is: verbindend confronteren.
Ze is een trotse West-Fries. Nuchter en een tikkeltje eigenwijs. Opgegroeid in Hoorn, verhuisd naar Utrecht voor de liefde en gestudeerd in Amsterdam en Melbourne. Annelieke werkt sinds 2021 voor HR Talents. Ze is veelzijdig en laat zich niet vastzetten in een specialisme.
Wie ben je?
Een vrouw die ‘AAN’ staat. Ik heb oog voor mijn omgeving en sta met beide benen op de grond. Ik deel graag mijn energie. Niet alleen op de werkvloer, maar ook op de dansvloer. Of het nu dansen op een goede hiphop track is of salsamuziek. Daar kan ik mijn expressie in kwijt. En dan nog het grootste cadeau dat je kunt krijgen: ik ben moeder, van twee meiden. De spiegel die zij mij voorhouden, zorgt mede voor innerlijke groei. Ik kijk met een open vizier naar mensen en organisaties. Verder dan je alleen waarneemt in gedrag van iemand of keuzes die worden gemaakt. Zo boeiend om dat te doorgronden en daar beweging in te krijgen. Wat een heerlijk vak heb ik toch! Dichtbij mensen staan.
Vanuit verbinding confronteren
Wat mij drijft, is dat het realiseren van duurzame veranderingen die een positieve impact hebben op mensen. Of dit nu gaat om mensen binnen de samenleving (burgers), mensen in organisaties (medewerkers) of mensen die een product/dienst ontvangen (klanten). Vanuit deze drijfveer leg ik ‘op tafel’ wat ik zie, hoor en voel. Wat zegt iemand wel, maar vooral ook niet? Ik durf daarin steeds meer te vertrouwen op mijn intuïtie. En zet dit in door aannames te toetsen of constructief te confronteren. Niet hard en botsend, maar vanuit nieuwsgierigheid. Dat ben ik ten voeten uit. Is dit altijd de makkelijke weg? Zeker niet. Het vraagt vaak lef om zaken bespreekbaar te maken. Daar ligt voor mij de sleutel tot diepere verbinding met mensen.
Niet of-of, maar en-en
Hoe vertaalt zich dit naar mijn werk? Op het eerste oog zou je kunnen zeggen dat ik de ‘hardere kant’ van HR te pakken heb. Maar niets is minder waar. Ik draag bij aan het bereiken van operational excellence binnen HR waarin leidinggevenden en medewerkers centraal staan en je wilt excelleren in de HR-dienstverlening. Dit gaat verder dan alleen het toepassen van een verbetermethode als bijvoorbeeld LEAN six sigma. Dat start met het doorvoeren van een gedeelde visie en de uiteindelijke doorvertaling naar doelstellingen. Vanuit dat startpunt worden afdelingen en teams geleid en gefaciliteerd om dat te bereiken. Daarin komen dus processen, systemen, mens- en teamontwikkeling samen. En dus de harde en zachte kant in het grotere plaatje verweven. Ik ben een systeemdenker pur sang. Het is voor mij niet of-of; het is en-en.
Operationele kant
Terugkijkend ben ik spelenderwijs de meer operationele kant van HR opgegaan. Ik ben mijn carrière gestart bij Nationale-Nederlanden (NN). Ik mocht daar fantastische dingen doen. Van het schrijven van diversiteitsbeleid tot het inrichten van het werving- en selectieproces van het traineeship. Daarin kwam ik binnen HR met de instrumentele kant in aanraking. Mijn bijdrage werd meer tastbaar en meetbaar. Hier wilde ik meer van weten. NN had een eigen LEAN-ontwikkelprogramma en zo heb ik mijn green belt gehaald inclusief een praktijkopdracht. Kennis en praktijk komt dan samen en dat beklijft. Na NN heb ik bewust gekozen voor de proceskant. Ik kwam bij ManpowerGroup terecht, waar ik 7 jaar inhuuroplossingen als MSP heb vormgegeven, ingericht en geïmplementeerd binnen corporates. De bedrijfskundige in mij gaat ‘AAN’ op dit soort complexe en waarde toevoegende HR-oplossingen. Want met een gebalanceerd leverancierslandschap krijg je voldoende en kwalitatief hoogwaardige kandidaten. Een goed functionerend Vendor Management Systeem zorgt voor grip op het inhuurproces. En heb je een cost control programma met rate card, dan is de prijs en kwaliteit in verhouding. Al die componenten, alles werkt met elkaar samen. Dat zien, snappen en werkend krijgen, vind ik magistraal.
Mensen maken het verschil
Je kunt nog zo goed de processen en systemen op orde hebben, de mensen maken of breken het. Ik ervaar dit iedere dag opnieuw. Alle spelers samen maken het succes. Eén van de redenen waarom ik uiteindelijk na 7 jaar het vakgebied van externe inhuur ben uitgegaan, is omdat het voor mij te inkoop-gedreven werd. Vaak lag er geen duidelijke visie op talentmanagement aan ten grondslag. En juist daar geloof ik in: mensen binnen jouw organisatie zien als talent. Ongeacht contractvorm. Visie moet leidend zijn voor opvolgende keuzes en dus ook mogelijke HR-oplossingen.
HR Talents
En toen kwam HR Talents voorbij op LinkedIn. Met regelmaat las ik een mooi interview van hen met een HR Directeur of een HR Manager. De taal was sprekend, open, duidelijk en transparant. Kortom, laagdrempelig en met inhoud. Het gaat echt ergens over. Dat vond ik altijd al het toffe aan HR Talents. Toen heb ik een oud NN’er gebeld die bij HR Talents werkte en gevraagd naar haar ervaringen. Het eerste contact was direct heel oprecht. En de rest is geschiedenis.
Springen!
Ik vond het doodeng om de overstap te maken. Ik hou wel van een stukje zekerheid. Maar ik dacht ook: “Spring nou eens gewoon, wat kan je gebeuren? Als het echt niks is dan beweeg je weer verder”. Dus ik ben gesprongen. Weliswaar met mijn ogen dicht. Ik had wel direct de overtuiging hier veel te kunnen leren. Je werkt voor verschillende opdrachtgevers in verschillende branches, je rol is anders, de mensen zijn anders, de cultuur is anders. Zo heb ik het afgelopen jaar de rol van HR Operations Manager vervult in twee totaal verschillende branches: de advocatuur en de zorg. Bij GGZ gaf ik bijvoorbeeld leiding aan de personeels- en salarisadministratie en functioneel beheer. Afdelingen die dè backbone zijn van je HR-organisatie. Je begrijpt; voor mij een walhalla om daar leiding aan te geven. Operational excellence, LEAN en coaching komen daarin samen. Blij dat ik de sprong gewaagd heb!
Trots
Als ik terugblik op de afgelopen 2 jaren, heb ik bij elke opdrachtgever naar tevredenheid af kunnen zwaaien. Daar mag ik wel trots op zijn. Maar heb ik dat ook zo ervaren? Eigenlijk niet. Ik sta daar niet vaak bij stil en ga gewoon door. Nu terugkijkend, maakt het me vooral trots dat ik weet mee te bewegen zonder mezelf te verloochenen. Trouw te blijven aan waar ik voor sta en oog houden voor de behoefte van de klant. Ik voel me altijd enorm verbonden met mijn opdrachtgevers. 100% inzet is dan ook het minimale.
Ik zie jou
Wat voor mij belangrijk is? De mensen om mij heen ècht zien. Heb je oog voor degene die tegenover je zit in de trein? Of met degene met wie je dagelijks samenwerkt? Of leef je puur in jouw eigen bubbel? Soms kun je dat gevoel weleens krijgen als je iedereen verstopt ziet in hun scherm of alleen ‘the positive side of life’ ziet etaleren. Mijn credo is: “de wereld draait niet om mij, maar met mij”. Dat roept een bepaalde verantwoordelijkheid op. De verantwoordelijkheid om radicaal te kiezen voor liefdevolle verbindingen. En nee, dat is niet soft. Integendeel. Het wordt juist uitdagend op het moment dat je niet klikt met die persoon of zijn/haar zienswijze. Juist dan in verbinding blijven vraagt om het echt willen zien en horen van de ander. Vanuit nieuwsgierigheid benaderen in plaats van puur vanuit jouw belang. Dat maakt mijn foodprint duurzamer. En laat dat nu hetgeen zijn wat mij drijft; duurzame impact maken op mensen.
Overzicht nieuws