"Leef het leven waarvoor je geboren bent"
Hilde Orriëns werkt als verandermanager en sinds kort ook als trainer voor Project & Change Talents. Na een mini-sabbatical wist ze weer dat ze allebei wil doen: mensen coachen én met haar voeten in de klei staan door leiding te geven aan een team. Het versterkt elkaar: “Als je training geeft moet je weten waar je het over hebt.”
Wat doet een verandermanager precies?
“Een verandermanager helpt simpelweg met het doorvoeren van veranderingen om beter te kunnen voldoen aan de opdrachtgever- of de organisatiebehoefte. Dit kan het doorvoeren van een nieuw functieprofiel zijn of de organisatie gaat een nieuwe kant op, met de nodige gevolgen voor de medewerkers. Vanuit mijn achtergrond in neuropsychologie kijk ik hierbij altijd naar de menselijke kant: wat kan iemand leren van een verandering en hoe krijg je de juiste man of vrouw op de juiste plek? Dit is een proces dat continu doorgaat waarbij de rode draad voor mij is om het leven te leven waarvoor je geboren bent.”
Dat is een mooi uitgangspunt. Waar ben jij voor geboren?
“Ik wil terug kunnen kijken en denken: ‘wauw, dit heb ik gedaan’. Ik wil het verschil kunnen maken en ben dan ook erg resultaatgericht. Zeg maar tegen mij dat het niet lukt, dan zorg ik dat ik het voor elkaar krijg. Aan de andere kant wil ik mensen en organisatieonderdelen aan elkaar verbinden. Zorgen dat de energie weer gaat stromen en er een trots gevoel ontstaat van ‘dit zijn wij’.”
Stroomt de energie bij jou altijd?
“Bijna altijd. Vorig jaar mei ben ik weggegaan bij de Rabobank, waar ik al zeven jaar zat. Ik deed veel audits en was alleen bezig met leidinggeven. Ik heb toen een mini-sabbatical genomen om terug naar de kern te gaan, iets wat ik mensen nu ook voorhou: doe waar je voor geboren bent. Ik weet nu weer dat ik het werken met mensen het leukst vindt: samen iets bereiken vanuit een teamleiderrol en hierin ondersteunen vanuit een coachende rol."
Je kwam toen bij Project Change Talents terecht, is het wat je zocht?
“Zeker! Ik werkte toen als zelfstandige voor hen en deed voornamelijk coaching. Ik heb er met veel plezier gewerkt maar miste het om middenin het werkveld te staan. Sinds juni vorig jaar ben ik weer terug van weggeweest: bij Project Change Talents werk ik nu als midlancer. Ik vind het heerlijk: wél de collega’s, ergens bij horen én de vrijheid om meerdere bedrijven te zien, niet het administratieve gedoe. Grappig genoeg ben ik op advies van mijn business manager Ruben direct weer bij de Rabobank begonnen, dit keer als verandermanager. Én ik ga mijn collega’s van The Human Network op een creatieve manier trainen in communicatie en conflicthantering. In een paar uur tijd kan ik dan zoveel losmaken bij mensen, ze kunnen vaak veel meer dan ze eerst dachten. Hartstikke leuk!”
Als je moet kiezen tussen training geven of leidinggeven, wat wordt het dan?
“Leidinggeven. En dan stiekem de coaching tussendoor doen. Het mooie is namelijk dat het elkaar versterkt. Door lekker in de modder te staan bereik je samen mooie dingen én heb je het ruwe materiaal dat je tijdens een training aan je team mee kan geven. Ik heb eens een training gevolgd waarbij alleen theorie werd ingezet. Dat werkte niet, ik dacht: ‘Je weet helemaal niet hoe het is om te trekken aan een dood paard, om zo iemand mee te krijgen’.”
Hoe krijg je een ‘dood paard’ dan mee?
“Bij een ‘dood paard’ – iemand die bewust tegenwerkt – benoem je de consequenties van zijn of haar gedrag en belangrijker: je schetst de scenario’s die ook zouden kunnen plaatsvinden. Je laat heel concreet zien wat de mogelijke resultaten zijn zodat de persoon zelf kan kiezen welk pad hij of zij in wil slaan. De opdrachtgever kan dan zelf kiezen of deze persoon nog past binnen de organisatie. Niet kiezen is in ieder geval funest voor de energie binnen een bedrijf.”
En hoe krijg je mensen in het algemeen mee?
“Je moet vooral open en transparant zijn. Heel goed luisteren naar de behoeftes van de persoon en daarop inspelen. En als je iets neemt moet je zeker iets geven, of anders gezegd: Als je iemand vraagt om ander gedrag te vertonen moet je daar iets tegenover stellen waardoor hij of zij mee wil in de verandering. Wanneer je op managementniveau iets wilt veranderen moet je vooral kijken waar je wel of geen invloed op kan uitoefenen. Vanuit het boek ‘Winnen zonder strijd’ – dat ik al vijf keer heb gelezen – heb ik geleerd dat je op dit gebied vooral anderen jouw oorlog moet laten voeren. Oftewel: Kijk wie er invloed kan uitoefenen en laat hen het werk voor je doen. Daar bereik je veel meer mee!”