De nieuwe IPMA-PMO certificering: een meerwaarde voor de PMO-er
PMO (Project Management Office) wordt steeds meer gezien als een echt vakgebied. Een belangrijke reden dus om hier een goede certificering voor te ontwikkelen. Wil Hendrickx, experten trainer bij NIMO en Ruben Mels, PMO-er en werkzaam bij Project & Change Talents, zijn onderdeel van het projectteam dat de nieuwe certificering ontwikkelt.
Van Nederlands certificaat naar internationale erkenning
De IPMA-PMO certificering is niet nieuw; hij bestond al langer maar werd internationaal niet erkend. Wil: “Je kreeg alleen een Nederlands certificaat. En de marketing, het echt goed neerzetten van de PMO certificering, dat is er een beetje bij ingeschoten.” Na de introductie van de ICB4-standaard en de groeiende populariteit van de PMO functie, met name binnen grotere organisaties,startte IPMA een initiatief om de certificering nieuw leven in te blazen en aan te sluiten op de bestaande certificeringen voor project-, programma- en portfoliomanagement. Het doel is om de certificering te laten voldoen aan de internationale richtlijnen, zodat experts internationaal erkende certificaten kunnen behalen. Ruben: “Eén van de belangrijkste verschillen met de huidige en de nieuwe certificering is de aard van de vragen bij het examen. We hebben bijvoorbeeld open vragen moeten ontwikkelen voor de IPMA-PMO-D.”
Vakontwikkeling voor experts
De certificering zorgt voor vakontwikkeling bij de experts. Wil: “Er zijn geen opleidingen op MBO, HBO of universitair niveau die echt goed voorbereiden op de PMO-functie. Kom je als PMO-er in het bedrijfsleven of bij de overheid terecht, moet je jezelf eigenlijk opleiden.” Ruben valt bij: “Er bestaan heel veel losse opleidingen, die beperkt zijn tot een specifiek onderdeel van het projectmanagement en PMO. IPMA is veel breder. Het gaat daar niet alleen over de harde kant, zoals financials, maar ook de softe kant zoals onderhandelen, of hoe je een team samenstelt.”
Ook vanuit het bedrijfsleven en de overheid verwachten ze een toenemende behoefte voor de IPMA-PMO certificering. Wil: “We zien die behoefte nu al bij de project- en programmamanagers, maar zodra ze weten dat dit certificaat er is, zal die behoefte ook komen voor de PMO-ers. Bovendien is een ingehuurde PMO-er die gecertificeerd is qua tarief meer waard, omdat die persoon kwalitatief beter uitgerust is dan de collega die het allemaal niet heeft. Het is dus ook een verkoopargument.”
Van instap tot zware toelatingseisen
De IPMA-PMO-certificering bestaat uit vier niveaus, namelijk niveau D, C, B en A. In november is het IPMA-PMO-D-uitgerold. De eerste experts hebben hier dan ook onlangs examen in gedaan. Ruben: “De examens gaan steeds dieper. Voor IPMA-PMO-D zijn er geen toelatingseisen, dat kan Iedereen doen. Vanaf IPMA-PMO-C moet je aantonen dat je een heel aantal competenties geraakt hebt in jouw werkervaring en daar verschilt het ook zeker met andere opleidingen. Daar horen bijvoorbeeld ook interviews bij. Je gaat met twee personen praten om te vertellen wat je hebt gedaan en hoe je bepaalde vraagstukken hebt opgelost.” Wil vult aan: “Voor C-niveau moet je 3 jaar ervaring aantonen en voor B-niveau al 5 jaar. En dat geldt ook voor de opbouw van de initiatieven, de projecten of programma’s die je ondersteund hebt. Daar worden ook steeds zwaardere eisen aan gesteld.”
Afronding project
De certificering wordt naar verwachting in 2023 afgerond. Wil: “We zetten nu de laatste puntjes op de i voor het C-niveau. Daarna hebben we nog een korte tijd nodig voor het B- niveau. Als dat klaar is, hoeven we alleen nog een afsluiting te bedenken voor het A-niveau. Want voor het A-niveau hoeft geen examen te worden afgenomen. Dat bestaat enkel uit een interview.”
Overzicht nieuws