IT Test Talents organiseert workshop 'De dynamiek van agile teams'
Bij IT Test Talents is één van de belangrijkste pijlers de persoonlijke ontwikkeling van onze experts. Een softskill training kan hierbij net zo belangrijk zijn als een IT gerelateerde training. Dit keer was het een workshop DAT: 'De dynamiek van agile teams' verzorgd door Marc Brauwers van Bureau Lumage.
Vandaag de dag werken we veel in agile teams. Losstaand van ons T-shaped profiel en de daarbij behorende competenties kunnen onze experts toegevoegde waarde op de samenwerking binnen teams leveren waardoor we ons op positieve manier onderscheiden en meer resultaat kunnen behalen. Vertrouwen en commitment zijn hierbij essentieel. Maar hoe ontstaat dit in een team dan wel hoe creëer je dit? Wat is jouw bijdrage? Wat zijn positieve signalen voor teamvertrouwen? Wat zijn waarschuwingssignalen? Welke onderstromen zie dan wel voel je? En hoe intervenieer je dan in je eigen team? Dit zijn allemaal onderwerpen die tijdens deze workshop aan bod zijn gekomen.
De impact van thuiswerken op agile werken
Agile werken staat bekend om zijn dynamische bottom-up structuur, waarin teams zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun resultaten. Door het toegenomen thuiswerken hebben teams meer autonomie gekregen in het plannen van overlegmomenten en het stellen van tussentijdse deadlines. Echter blijkt het nabootsen van dynamiek van flexibele werkplekken lastig via een computerscherm. Hierdoor vinden teamleden het soms moeilijker om hun bijdrage te leveren en de collectieve kracht van het team optimaal te benutten. Een ander gevolg van de toegenomen autonomie is dat er kans is op een “eilandjescultuur” binnen een organisatie omdat er minder contactmomenten zijn met collega’s. Neem bijvoorbeeld de pauzes en gesprekken bij het koffiezetapparaat. Het kan hierdoor lastiger worden om op de hoogte van de ontwikkelingen die er spelen en dit kan leiden tot minder onderlinge interacties met elkaar binnen de organisatie.
Wat hebben ze geleerd?
In het gezelschap van meerdere experts is er ingegaan op de (onderliggende) processen van teamvorming en de bijdrage die je als teamlid zou kunnen hebben aan het teamvormingsproces. Voorbeelden hiervan zijn “het herkennen van signalen van positieve en negatieve ontwikkelingen van je team”, “het waarnemen van communicatieproblemen” maar ook “inzicht in interventietechnieken”. Als tussentijdse opdracht kreeg iedereen de taak om een interventie binnen hun eigen agile team toe te passen. Iedereen deelde hierbij ook hun eigen ervaringen. Kortom, een mooie boost voor de technologische- en softskills
Overzicht nieuws