"Ik test hetzelfde als ik vis: eerst een grote slag slaan, daarna komt de detaillering"
Onze collega’s zijn communicatief sterk en weten zich goed te verplaatsen in de belangen van de opdrachtgever. Het zijn geen types die klakkeloos hun werk doen, maar kritische meedenkers. Ondernemende experts die overzien wat er moet gebeuren.
Zo ook collega Klaas Zwaan. We stellen hem graag aan je voor.
Waarom heb jij liefde voor het (test)vak?
Het testen zit vaak in de verdrukking, want het is het laatste stukje van een vaak lang ontwikkeltraject. En omdat ontwikkeltrajecten nog wel eens de neiging hebben om uit te lopen wordt er vaak minder tijd besteed aan testen, want de deadline moet natuurlijk wel gehaald worden. Het testvak kun je dus zien als de 'underdog' in het hele realisatietraject terwijl het juist zo belangrijk is. En laat ik nou een soort aangeboren liefde hebben voor zaken die als 'underdog' worden gezien. (Ik kies dus een laptop met AMD-processor in plaats van Intel, zoiets dus...)
Bovendien vind ik dat een tester niet alleen moet beschikken over technische kennis van het te testen systeem, maar vooral ook functionele kennis moet hebben van het vakgebied waar het systeem voor bedoeld is. Als tester moet je de taal van de ontwikkelaar spreken, maar ook die van de gebruikers. Juist op dat vlak voel ik mij als een vis in het water: ik wil op hoofdlijnen weten hoe zaken technisch gerealiseerd zijn en wil het systeem compleet doorgronden. Als de gebruikers dan aan mij gaan vragen hoe ze zaken gedaan kunnen krijgen in het systeem is mijn persoonlijke missie geslaagd!
Mijn aanpak binnen het vakgebied heeft raakvlakken met mijn hobby's: vogels en vissen. Om met die vissen te beginnen: Snoek! Maar dan wel zo groot mogelijk. Dat lukt overigens prima omdat ik met groot kunstaas vis van zo'n 18 cm en dat verdwijnt volledig in de bek van een snoek. De power van een echt grote snoek van 1 meter of meer is verslavend! Op de adrenaline-kick van zo'n vangst kan ik dagen vooruit. Eigenlijk test ik op dezelfde manier als dat ik vis: eerst een grote slag slaan, daarna komt de detaillering.
En met de detaillering komen we dan bij de vogels terecht, want onderzoek naar trekvogels is ook een passie. Vogels worden voorzien van een ring met een unieke (kleur)code. Zo'n geringde vogel (in mijn geval het liefst meeuwen) kun je prima bekijken met een telescoopkijker om vervolgens de unieke code op de ring te lezen. Zo'n waarneming moet natuurlijk wel betrouwbaar zijn. Hoe gaaf is het dan om een meeuw uit Noorwegen te zien op het strand van IJmuiden en er later achter te komen dat diezelfde meeuw een paar maanden later op de Canarische eilanden zit?
Op welke opdracht ben jij het meest trots?
De mooiste testopdracht heb ik net achter de rug! Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij de realisatie en later bij de in gebruik name van een nieuw debiteurensysteem. Ook na het in gebruik nemen zijn er nog volop wijzigingen doorgevoerd waardoor ik als tester volledig los kon op het systeem en tijdens deze opdracht heb ik dan ook veel contact gehad met de gebruikers van het nieuwe systeem. Ik durf te stellen dat ik prima uit de voeten had gekund als senior debiteurenbeheerder in het systeem.
Naast de uitgebreide functionele tests die zijn uitgevoerd om alle processen op elkaar aan te laten sluiten en op elkaar af te stemmen is er ook gewerkt aan testautomatisering. Bij het opzetten van die testautomatisering heb ik dan weer mijn uitgebreide functionele kennis kunnen gebruiken om de ontwikkelaars van de automatische tests te kunnen ondersteunen. Voordeel van dit stukje van het testvak is dan weer dat je veel opsteekt van de gebruikte ontwikkelomgeving.
Wat zou je graag nog willen doen in jouw vak(gebied)?
Doe mij nog maar een vergelijkbare interim opdracht als de opdracht die ik nu net heb afgerond. Alle kennis opnieuw opbouwen en het hele systeem doorgronden. De ultieme uitdaging blijft altijd om het testwerk slim in te richten zodat je als tester in je eentje het werk van 3 ontwikkelaars functioneel kunt beoordelen.
Het kunnen opzetten van een complete geautomatiseerde test lijkt me ook een mooie uitdaging, maar daarvoor moet dan geprogrammeerd worden. Programmeren blijft boeiend, maar als je van huis uit gewend bent om COBOL te programmeren dan kom je in testautomatiseringsland niet zo heel ver is mijn ervaring. Maar goed, de eerste stappen zijn wel gezet op dat gebied en ik houd wel van een uitdaging. Geef mij maar een interim opdracht waar ik mijn tanden in kan zetten.
Om af te sluiten meld ik graag nog dat ik een enthousiast aanhanger ben van de Pippi Langkous-methode: "Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan."
Ben je op zoek naar een gedreven Testexpert met alle kennis in huis?
Klaas is beschikbaar voor een nieuwe uitdaging. Neem contact op met Business Manager Sid Boedhoe, via 06 - 100 80 869