"Een tester in het Scrumteam. Hè?"
Wanneer ik iets wil vertellen over de rol van Tester binnen het Scrumteam, moet ik vooraf wel iets uitleggen over de verschillende rollen binnen het development team. In Scrum is er binnen de gestelde richtlijnen veel vrijheid in het uitdragen van het framework. Één ding is echter zeer duidelijk: in het development team bevinden zich uitsluitend developers. Geen business analisten, géén testers. Hierin zijn geen uitzonderingen. Uiteraard zijn er developers met specialisaties: programmeren, data-analyse, release management, architectuur én niet te vergeten: testen.
Uit een betrouwbare bron heb ik de volgende stelregel verkregen: minimaal twee personen in het development team dienen een benodigde specialisatie te beheersen. Is dit niet het geval, dan is de specialist verboden dit werk uit te voeren totdat er minimaal een ander is die dezelfde specialisatie beheerst. Uiteraard kan de specialist in het leerproces ondersteuning bieden aan zijn of haar collega door hem of haar handvatten aan te reiken en kennis over te dragen. Dit betekent tegelijkertijd dat elke developer (ja, developer!) minimaal twee rollen binnen het development team moet kunnen vervullen.
In mijn ogen is een developer met testspecialisatie voornamelijk verantwoordelijk voor testcoördinatie. Deze persoon zorgt ervoor dat testdata klaar staat en dat de testtaken helder en toegankelijk zijn. Het uitgangspunt voor het schrijven van testscripts: zorg dat je moeder ze kan uitvoeren. Daarnaast niet geheel onbelangrijk: maak daarbij gebruik van de tooling die op de markt is. Maakt de organisatie en/of je team gebruik van TFS? Gebruik dat! Heeft men licenties voor JIRA? Gebruik dat! Benut het tot het volste, want je Excel sheet houdt op te bestaan. Transparantie, toegankelijkheid en onderhoudbaarheid zijn daarvoor de belangrijkste argumenten en bieden daarmee ondersteuning aan de drie pilaren van Scrum: transparantie, inspectie en aanpassing. Daarnaast bieden deze tools vele leuke en nieuwe mogelijkheden om testen op een gestructureerde, maar ook op de snelst mogelijke manier op te zetten. Denk hierbij aan het gebruik van shared steps en parameters, maar ook het linken van test cases aan backlog items. Het klaarzetten van test scripts én het gebruik maken van handige tools zorgt ervoor dat iedereen binnen het development team testtaken op kan pakken.
Naast dat testscripts een goede en eenvoudige manier zijn om de functionele werking van een applicatie op te schrijven en te delen binnen en buiten het development team, worden er nog altijd de meeste bugs gevonden middels exploratief testen. Zo richt men zich niet alleen op de paden beschreven in de scripts, maar kijkt men ook buiten de kaders als het gaat om het vinden van zwakheden in de software. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is het kunnen verplaatsen in de gebruiker. Niet alleen de functionaliteit wordt hiermee getest, maar tevens de gebruikerservaring. Om onder andere deze redenen is het belangrijk om als team cross-functioneel en zelf-organiserend te zijn.
Daarnaast heerst er de laatste jaren nog een andere tendens. Die van testautomatisering. Dit is een lastige kwestie. Wat er vaak wordt ervaren in de praktijk is dat onervaren specialisten beginnen met het automatiseren van testen. Echter is de automatische test zo goed als dat de testspecialist is. Daarnaast weegt het voordeel niet altijd op tegen de tijd die voornamelijk het onderhouden van automatische testen kost. Overweeg dus altijd of het de moeite waard is. Testautomatisering kan een hele gedegen basis geven aan je applicatie. Echter doet een automatische test exact wat jij vertelt dat het moet doen. Niet meer en niet minder. Wie is er verantwoordelijk voor het schrijven en onderhouden van de automatische test? Dat is heel simpel: het gehele development team. Echter ben ik van mening dat een testspecialist het verschil kan maken tussen een goede en matige testset.
Zoals hierboven te lezen is de developer met testspecialisatie van alle markten thuis. Zo zijn er naast de benoemde onderwerpen nog zeer veel andere testspecialisaties die aandacht verdienen. Daarover wellicht de volgende keer meer.
overzicht blogs