“Testautomatisering versnelt het proces en verkleint de foutmarge”
Mathijs Schaeken zou per 1 juli starten als de nieuwste expert, maar toen hij begin mei zijn arbeidsovereenkomst ondertekende, stonden opdrachtgevers al in de rij. Daarom startte hij een paar weken eerder bij opdrachtgever ICTU, een semi-overheidsinstantie. “Ik ben er al begonnen en ik ben erg benieuwd wat er nog komen gaat. Ik hoop nog vele avonturen te beleven als midlancer.”
De overstap naar IT Test Talents
Hoe Mathijs bij IT Test Talents terechtkwam? Simpel! “Ik keek al een tijdje om mij heen, maar hakte maar geen knoop door, omdat mijn collega’s op mijn oude werk zo leuk waren. Toen ik via LinkedIn actief op zoek ging, werd ik benaderd door recruiters. Eén van die recruiters was Business Manager van IT Test Talents en daar heb ik toen op doorgepakt.”
Hij schakelde snel en maakt de overstap naar IT Test Talents, waar hij aan de slag gaat als Tester. “Ik ben een tester, ja, maar ik specialiseer mij in testautomatisering. Het klassiek, handmatig testen is een tijdrovend klusje. Handmatig door alle scripts klikken is niet meer van deze tijd, dus daarom richt ik mij op het automatische deel. De time-to-market is korter, want de testen worden dus automatisch uitgevoerd, wat sneller is. Daarbij kun je fouten sneller opsporen.”
Hij geeft direct tekst en uitleg: “Er bestaan allerlei modellen, die aangeven dat je beter zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces moet starten met testen. Hoe later er fouten boven water komen, des te moeilijker deze op te lossen zijn. Door dit continu testen lever je aan het einde van de rit een prototype op, waar minder fouten in zitten.”
Een testtool voor elke situatie
Programmeerkennis is als tester wel handig, maar niet absoluut noodzakelijk. “Van oudsher zijn testers niet zo technisch onderlegd. Soms hebben ze wel kennis van programmeren, maar lang niet altijd en allemaal. In de testautomatisering heb je een waaier aan tools, zodat er voor ieder wat wils is. Zo heb je diverse no-code of low-code test tools, waarvoor je geen programmeerkennis nodig hebt. Tosca is hiervan een goed voorbeeld, waar ik ook mee heb gewerkt. Andere testtools, zoals Cypress, Testcafe, Selenium, SpecFlow en SoapUI, vereisen wel kennis van scripten. Het is afhankelijk van het testproces en het doel, welke software je gebruikt. Gaat het om kleine stukjes codes? Wil je een hele keten ineens testen? Wil je ook de grafische interface testen? Zo heb je ook specifieke testtools, die performance meten en je bijvoorbeeld vertellen hoeveel gebruikers het systeem aankan.”
Inmiddels is Mathijs gestart op zijn eerste opdracht, bij ICTU. “ICTU is een stichting, die is opgericht door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Er moeten allerlei platformen ontwikkeld worden door de overheid. Ik ben geplaatst op het PGB 2.0-project. Het is het doel om zoveel mogelijk van het papieren proces rondom PGB’s te digitaliseren, maar dan wel met behoud van de papieren workflow. Hierdoor maakt ICTU het voor budgethouders en zorgverleners eenvoudiger en aantrekkelijker en is het voor de overheid een digitaliseringsslag”
Ambities
Voor Mathijs is zijn toekomstbeeld heel helder. “Ik wil gewoon plezier houden in mijn werk en mijn technische kant doorontwikkelen. Bij mijn vorige werkgever werkte ik vooral met Tosca en ik merk dat ik daar minder energie van krijg, dan dat ik zelf het programmeren induik. Het fijne van het werken bij IT Test Talents vind ik, ondanks dat ik hier net ben gestart, dat je hier zelf invulling kunt geven aan je loopbaan. Hier staan echt de experts centraal, in plaats van het geld verdienen. Dat voelt goed!”
Overzicht nieuws