De BI-Testers delen hun kennis!
Na de eerste IT Test TalentsCity kennissessie van de BI-testersweg zijn onze experts weer bij elkaar gekomen. Voordat de kennissessie startte is er tijdens een heerlijk diner bij 'Piccalilly' teruggeblikt op de vorige kennissessie. Business managers Keta Maria Teka en Richard Amama waren ook van de partij.
Wat hebben we de vorige keer gedaan?
Onze BI-testers hebben te maken met een technisch component waarbij ze de waarden in de diverse data lagen van een datawarehouse controleren. Ze testen de BI omgevingen bij opdrachtgevers om zo de kwaliteit van informatie te verbeteren. Hiervoor testen ze onder anderen de datawarehouse omgevingen, bronbestanden, data stromen (ETL), management rapportages en metadata. SQL-kennis is daarom van essentieel belang voor een BI-tester. Tijdens de vorige kennissessie zijn de beginsels van SQL doorgrond door deze daadwerkelijk toe te passen. Individueel en in teamverband werden verschillende SQL query’s gebouwd, waardoor ze de gevraagde ervaring op konden doen. Het testvak kent vele specialismen zoals de Testmanager, de Testautomatiseerder maar ook de BI-Tester. Met het ontstaan van IT Test TalentsCity, waarbij onze wijken verbonden worden door straten die allemaal een vakspecialisatie vertegenwoordigen is binding/vriendschap, expertise en kennisdeling een centraal punt. Hoe fijn is het om te weten bij welke collega je terecht kan voor vragen!
Waar zit jij op interim opdracht?
Deze keer werd er een inhoudelijke BI-kennissessie gehouden, waarbij onze experts (test-experts) die op een BI test opdracht zitten elkaar informeerden over hun testopdracht. Zo vertelde Marieke Brebels iets over haar opdracht bij “Dela” en Richard Gils vertelde iets over zijn opdracht bij Obvion. Ook Niels Brugman vertelde iets over zijn interim opdracht bij “Nouryon” en Danny van der Munnik vertelde iets over zijn opdracht bij de Rabobank. Er werd antwoord gegeven op vragen zoals: “Waar bestaan mijn werkzaamheden nou uit? Wat gaat er goed, maar waar loop ik tegenaan in mijn interim opdracht? Welke tools gebruiken wij in onze projecten?”. Het was supertof om de betrokkenheid en interactie van iedereen mee te maken. Marieke en Richard benaderden hun verhaal meer bottom-up “vanuit de project situatie naar de eigenschappen van het testen beredeneerd”, terwijl Niels en Danny dit meer top-down “vanuit de werkelijke testhandelingen (tooling, queries etc) beredeneerd” deden. Deze kennissessie gaf vooral een beter beeld van de overeenkomsten en de verschillen bij elk project. Er is nu ook meer duidelijk bij wie welke informatie gevonden kan worden, en dat was toch één van de belangrijkste doelen van de sessie.
What’s Next?
Tijdens een eerstvolgende sessie zal het accent weer op SQL liggen. Uiteindelijk is het inspecteren, schoonmaken, transformeren en modelleren van data het hoofddoel in het proces van data-analyse. Het is de bedoeling om bruikbare informatie uit gegevens te filteren om zo een vraag te beantwoorden of een probleem op te lossen. Deze functies zijn allemaal mogelijk binnen de SQL-taal en daarom is dit een van de vereiste vaardigheden binnen data-analyse die niet kan ontbreken. Dit soort kennissessies blijven daarom altijd interessant!
Overzicht nieuws