Triage: toepasbaar in mijn werk als tester
Onlangs zag ik “Triage op spaargeld” van Dr. Kellie Liket, een video die ik iedereen kan aanraden. Kort samengevat: het college van Kellie Liket (Erasmus Universiteit) gaat over het toepassen van triage in het dagelijks leven. Het woord triage -Frans voor sorteren- kennen we vooral uit de medische wereld en heeft als doel om de urgentie te bepalen. Ik had er nog nooit zo naar gekeken, maar dat is ook wat ik doe wanneer ik op een nieuwe opdracht kom.
'Sorteren'
Hoe gaat dit ‘sorteren’ in zijn werk? Van afstand bekijk je hoe de processen lopen die de kwaliteit van je team beïnvloeden. Expres noem ik niet de kwaliteit van (alleen) het product. Je kunt op veel manieren, die direct of indirect de kwaliteit van je product ten goede komen, zorgen dat je team beter of efficiënter zijn werk kan doen.
Triage pas ik toe, zonder hier bewust van te zijn. In een projectteam ligt het voor de hand om een denkbeeldige splitsing te maken tussen de front-end en de back-end. Het komt vaak voor dat er verschillen bestaan tussen de volwassenheid en testmindset in deze sub-teams. Ook beoordeel ik de senioriteit van de teamleden. Zit er veel kennis in een van deze teams? Dan neem je dit mee in je triage. Hierdoor krijg je vrij snel inzicht in welke hoek je als tester/kwaliteitsverbeteraar de meeste impact kunt maken. Je hebt tenslotte vaak beperkte middelen en moet zorgen dat wat er opgeleverd wordt van voldoende kwaliteit is.
Verdeling van testtaken
Na het in kaart brengen van de teamsamenstelling, kijk je naar de mogelijkheden op het gebied van kwaliteitsverbetering. Dit doe je allemaal naar gelang je triage. Heb je weinig senior teamleden? Dan kijk dan eerst naar friendly code reviews. Merk je dat er veel terugkerende bugs in een bepaalde hoek voorkomen? Dan stel je geautomatiseerde unit testen voor, die draaien tijdens iedere build van de software.
Alles begint bij unit testen, die een goede dekking moeten bieden op de software. Deze testen automatiseer je het liefst zo snel mogelijk. Wat hierbij helpt zijn ontwikkelaars die affiniteit hebben met testen. Wanneer je deze mensen in je team hebt, is jouw taak veel gemakkelijker. Unit testen worden het beste geschreven en onderhouden door ontwikkelaars.
Hoe vernietig je met je spaargeld je eigen toekomst?
T-shaped
In scrumteams ontkom je er niet aan om een t-shaped tester te zijn. Ik vind dat je hierdoor meer waarde kunt toevoegen en het maakt het werk ook leuker. Door de hoge snelheid van het project, gebruik ik naast technieken zoals PRA ook steeds meer testautomatisering. Ik probeer deze testen altijd zelf te schrijven en ben niet bang om iets nieuws te leren. De afgelopen projecten heb ik testen geschreven in Python, Excel (incl VBA), (PL)SQL, Perl, Java en JavaScript. Als basis moet je wel gevoel hebben bij concepten, zoals locale en globale variabelen, object georiënteerd en, service/api achtige structuren. De vraag is altijd: ‘hoe kan dit sneller/efficiënter en eenduidiger?’. Regelmatig schrijf ik software die zelf software genereert om weer testen uit te voeren. Zeker op unit niveau lopen je testpaden erg snel op en kun je hierdoor met enkele logische stappen maar met verschillende input parameters testen genereren.
Omdat ik dit relatief snel kan opzetten is het vaak een mooie springplank voor test minded ontwikkelaars om het te omarmen en verder te laten evolueren. Als dit in gang gezet is, doe ik een stapje terug en laat de experts hun werk doen. Mensen die het meeste verstand hebben van de kleine units: de ontwikkelaars. Doordat ze het zelf verder evolueren voelt het ook als iets van henzelf en zullen ze het niet snel los laten. Missie geslaagd! Je krijgt een beter product maar ook ... een beter team. En jij als tester hebt meer tijd om je aandacht te besteden geven aan andere testen.
Overzicht Blogs