Hoe bereken je de CO2-uitstoot van alle experts?
Sinds 1 september compenseert IT Test Talents de volledige zakelijke CO2-uitstoot van alle experts. We zijn niet voor niets onderdeel van House of Talents en zijn er niet alleen voor ‘onze’ mensen, maar zien dat breder. Ook de kinderen van onze collega’s moeten straks in een mooie wereld leven. Maar hoe breng je de CO2-uitstoot van een organisatie in kaart? Ik leg je graag uit hoe we die berekening maakten… en welke aannames we daarbij maakten.
Ons eerste besluit ging over de methode: kozen we voor het planten van bomen of CO2-compensatie? Dat klinkt als hetzelfde, maar is het niet helemaal. Als je één boom plant, weet je niet precies hoeveel CO2 deze opneemt. Hoe dat precies zit, leg ik in een volgende blog verder uit. Bij IT Test Talents willen we exact weten hoeveel CO2 we compenseren, want we willen oprecht kunnen zeggen dat we CO2-neutraal zijn. Daarom kozen we voor ondersteuning van Kibale National Park in Oeganda, waar de harde CO2-opname per hectare grond gemeten wordt. Meer over dit project lees je op de website van Trees for All.
De eerste cijfers - en de hardste aannames!
Nadat de keuze op CO2-compensatie was gevallen, bleek de CO2-berekening een lastigere stap. We gaan uit van zakelijke CO2-uitstoot, dus motorritjes in het weekend houden we buiten beschouwing. Naast vervoer is er echter ook uitstoot van energieverbruik en verwarming in het bedrijfspand, die ook nog beïnvloed worden door het type voorzieningen in het pand (denk aan geen/een kleine/een grote bedrijfskantine) en de uitstoot door papierverbruik. In detachering is het lastig om voor elke werkplek de exacte berekening te maken. Dat heeft ook een voordeel: omdat we op heel diverse plekken werken, komen we – onze eerste aanname - aardig in de buurt van het gemiddelde in Nederland. Met dat gemiddelde biedt Stichting Stimular uitkomst: uit hun Milieubarometer kunnen zij gemiddelde cijfers destilleren, opgeknipt in woon- werkverkeer, zakelijke kilometers, energieverbruik, verwarming en papier gebruik. In totaal is dit 4,04 ton per jaar per FTE.
De berekening
Met dit getal konden we verder schaven. We gaan er vanuit dat we in gemiddelde bedrijfspanden zitten en gemiddelde hoeveelheden papier verbruiken, dus nemen die cijfers over van Stimular. Deze uitstoot komt neer op 2,13 ton per FTE. In detachering wordt vaak wel meer dan gemiddeld gereisd, dus de reiskosten berekenen we specifieker. Dat doen we als volgt:
experts die met het OV-reizen, zijn sowieso al goed bezig, zeker gezien NS alleen groene stroom gebruikt. Zij schrijven geen kilometers in ons systeem. We gaan daarom uit van de gemiddelde uitstoot voor vervoer bij onze OV-reizigers. Daarmee zitten we waarschijnlijk aan de ruime kant: beter te veel dan te weinig.
experts die met de auto reizen, schrijven hun kilometers, dus daarvan hebben we harde data. Omdat veel experts een eigen auto rijden, zal dat niet altijd het nieuwste model zijn. We gaan daarom uit van een vervuilende dieselauto als we deze kilometers compenseren. Van Trees for All kregen we een gemakkelijke sheet om kilometers om te rekenen naar tonnen CO2 uitstoot.
Alles op een rijtje
Als we bovenstaande op een rijtje zetten, is het slechts nog de formule invullen: we checken eens per kwartaal ons aantal FTE’s. Voor de FTE’s die geen kilometers schrijven, compenseren we 1,01 ton en voor de FTE’s die wel kilometers schrijven, compenseren we 0,53 ton (beide 1/4 van de jaaruitstoot). Tenslotte tellen we daar onze uitstoot uit kilometers bij op et voila: we hebben onze te compenseren uitstoot! Wij kiezen ervoor om daar nog 10% over heen te doen, zodat we zeker goed zitten. Trees for All regelt voor ons de rest.
Willen jullie ook je CO2 gaan compenseren?
Of heb je opmerkingen of vragen over onze aanpak? Neem gerust contact op, we helpen elkaar graag een stapje verder!