Het groeiproces van dichtbij meemaken
Over zes jaar mag hij officieel met pensioen, maar Peter Batenburg is niet van plan om zijn laptop dan al in de wilgen te hangen. Per januari 2023 begint de 61-jarige Mendix-ontwikkelaar aan een nieuwe uitdaging als midlancer bij Integration & Application Talents. “Ik word blij van applicaties ontwikkelen, dus waarom zou ik stoppen met dit mooie werk?”
In 1988 rondde Peter HTS-Informatica af en begon hij zijn zoektocht naar een baan. In de Gouden Gids werd onder het kopje ‘softwarehouse’ zijn aandacht getrokken door detacheringsbedrijf ICS. “Ik heb ze gebeld en twee weken en twee gesprekken later kon ik beginnen. Ik volgde een interne opleiding RPG, deed een korte Synon-cursus en werd in het diepe gegooid bij een opdrachtgever. De IT was destijds een piepjonge sector en een stuk minder goed georganiseerd dan nu. Desondanks - of misschien wel daarom - heb ik enorm veel geleerd in die beginperiode.”
Pionieren
Vanaf die eerste stappen zou Peter altijd werkzaam blijven als programmeur. Hij zag tijdens die bijna 35 jaar tientallen organisaties van binnen en maakte zich verschillende programmeertalen eigen. Na zijn tijd bij ICS werkte hij nog enkele jaren voor enkele andere detacheerders en verstevigde hij zijn kennis en kunde in het programmeren. Toen een ex-collega zijn eigen detacheringsbedrijf opstartte, sloot Peter zich als een van de eersten bij hem aan. “Ik zag het bedrijf groeien van drie naar dertig medewerkers en maakte alle ontwikkelingen van dichtbij mee. We pionierden en werkten hard, maar hadden ook enorm veel lol met elkaar. Er ontstonden enkele hechte vriendschappen en als expert kon ik mij snel ontwikkelen. Zo maakte ik bij DUO deel uit van het kennisteam dat library classes ontwikkelde voor het ontwikkelteam en leerde ik programmeren in PLEX.”
Mendix
Tussen 2006 en 2022 werkte hij bij uitvaartverzekeraar Monuta. Eerst als expert, daarna negen jaar in vaste dienst. Hij hield zich onder meer bezig met systeemonderhoud, applicatieontwikkeling en systeemintegratie. In 2015 stapte Monuta over op het low-code softwareplatform Mendix en dat beviel Peter erg goed. “Wat mij aanspreekt aan Mendix, is de visuele insteek, met overzichtelijke bouwblokken. Het platform werkt efficiënt, is eenvoudig in gebruik en je kunt er alle kanten mee uit. Toen Monuta vorig jaar besloot om over te stappen op DevOps Azure en SaaS-pakketten, was dat voor mij reden om op zoek te gaan naar een andere baan.”
Peter kwam in contact met James Eind, Business Manager bij Integration & Application Talents. Er was meteen een klik. “Integration & Application Talents zit echt nog in de start-upfase. Ik verheug me erop om ook hier het hele groeiproces van dichtbij mee te maken en bij te dragen aan het succes, net als destijds bij het bedrijf van mijn oud-collega. Ook nu ben ik weer één van de eerste medewerkers. Daarnaast voelt het goed om de detachering weer in te gaan, na al die jaren bij dezelfde organisatie. Groot voordeel is dat je tegenwoordig veel kunt thuiswerken; de lange reistijden die je vroeger als expert vaak had zou ik op mijn leeftijd eerlijk gezegd niet meer zien zitten. En wat ook fijn is: ik kan via Integration & Application Talents verder met Mendix.”
Geen risico
De eerste interim opdracht was al snel binnen. In januari begint Peter bij ASML in een team met Mendix-developers. “Ik ga aan de slag met het ontwikkelen van een werkplek-app voor de facilitaire dienst van ASML in Eindhoven. Daar heb ik veel zin in.” Of de midlancer-opzet bij hem past? “Ik verwacht het wel, maar zal het de komende tijd gaan ervaren. Er komt bij het midlancer zijn misschien wel iets meer risico kijken dan bij een vaste baan, maar daar staat een beduidend hoger salaris tegenover. Bovendien zijn er momenteel zó veel banen in de IT en mijn vakgebied dat ik dat risico eigenlijk niet voel.