icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Integration & Application Talents
Blog 15/10/2019

Mulesoft Connect London 2019

MuleSoft

Paul Imholz en ik hebben op 9 en 10 oktober het Mulesoft Connect event in Londen bezocht. Gedurende deze twee dagen hebben we geluisterd naar keynotes, nieuwe productontwikkelingen gezien, en verdiepende sessies meegemaakt. Daarnaast was er de mogelijkheid om te netwerken met klanten en medewerkers van MuleSoft zelf.

Martijn van de Goor Integratie interim expert bij Integration & Application Talents
Martijn van de Goor /
Integratie expert

Dag 1

De eerste dag stond vooral in het teken van keynotes. Dit begon met de opening door de oprichter van Mulesoft, Ross Mason. Dit was toch vooral een reclamepraatje over het Anypoint Platform. 

De opening werd gevolgd door een keynote van David Berlind waarin werd gesteld dat API’s het laatste zijn waaraan je moet denken wanneer je je digitale strategie bepaald: "De API's komen helemaal aan het einde", zegt hij. Elke inspanning moet beginnen met klantervaring en bedrijfsstrategie, legt hij uit. "Je begint niet met een API-strategie. Je begint met een bedrijfsstrategie en klantervaring. Vervolgens zoek je uit welke API's er moeten zijn zodat informatie kan worden uitgewisseld tussen jou en je partners. Daarna begin je pas met het ontwerpen van die API's en de technische details. Dan heb je een API-strategie en een ecosysteem." Als voorbeeld vraagt ​​Berlind zich hardop af waarom luchtvaartmaatschappijen geen meer gepersonaliseerde ervaringen aan passagiers kunnen bieden. Een idee dat hij voorstelt is een dynamisch instelbaar entertainmentsysteem dat door de passagier kan worden geconfigureerd. Hierop zou je bijvoorbeeld naar een Netflix serie kunnen kijken en gebruik maken van je eigen bluetooth koptelefoon, of een bestelling doen bij Amazon met je eigen account. Voor dit soort ideeën zijn API’s onontbeerlijk. Dit zijn echter hooguit tools om een bedrijfsstrategie vorm te geven.

Mulesoft1

Het officiële deel van de eerste dag werd afgesloten met een zeer interessante demo over de toekomst van Applicatie netwerken. In deze keynote werd een sprong gemaakt naar 2025. Aan de hand van een weekendje weg met een gezin werd mobility as a service getoond door middel van een zelfrijdende auto. Op weg naar de bestemming blijkt dat het erg druk is op de weg. Door facial recognition snapt de digitale assistent dat het uitje op een fiasco uitdraait tenzij er wordt ingegrepen. Er wordt door zogenaamde negotiating bots een alternatief plan opgesteld en een nieuwe eindbestemming gereserveerd. Als uiteindelijk blijkt dat een lid van het gezin met hoge snelheid naar het ziekenhuis moet, wordt getoond hoe door middel van API’s met het verkeersnetwerk kan worden gecommuniceerd waardoor de verkeerslichten allemaal op het juiste moment op groen springen. De zelfrijdende auto komt hierdoor op tijd bij het ziekenhuis aan. Deze keynote toonde aan dat API’s in veel verschillende technische situaties niet weg te denken zijn. 

Mule2

Paul en ik waren door Mulesoft uitgenodigd voor een diner met MuleSoft opdrachtgevers en gebruikers uit de Benelux. Een goed moment om op informele wijze kennis te maken met de MuleSoft Community. Het was een gezellige avond en heeft een aantal nieuwe contacten opgeleverd. 

Dag 2

Dag twee begon met een geweldig English Breakfast in het hotel dat we tegenover het conferentiecentrum hadden. Binnen twee minuten zaten we daarna weer in de grote hal voor de opening van dag twee. Deze keynote had betrekking op de roadmap van het Anypoint Platform. Naast wat minder belangrijke demo’s over verbeteringen in Flow Designer en de nieuwe API Community Manager (een uitbreiding op Anypoint Exchange om community leden te ondersteunen met fora voor ontwikkelaars, chat en casebeheer), ging de meeste aandacht uit naar het nieuwste product Anypoint Service Mesh. Het Anypoint Platform biedt al volledige API-beheermogelijkheden voor de levenscyclus voor microservices die zijn gebouwd op de Mule-runtime-engine. Met Anypoint Service Mesh kunnen nu ook services worden beheerd en beveiligd die draaien binnen Kubernetes en ongeacht in welke taal ze zijn geschreven. Tevens zijn ze vindbaar en beschikbaar in Exchange (Bekijk de video voor een demo: https://www.mulesoft.com/platform/new-product-features).  

Hierna was het de beurt aan Frank Liberio, de voormalig CIO van McDonald’s, om uit de doeken te doen hoe MuleSoft McDonald's heeft geholpen met het verhogen van hun omzet door het inzetten van een API-strategie. Als voorbeeld werd de samenwerking met Uber Eats genoemd. In zeer korte tijd kon door middel van MuleSoft een integratie Met Uber Eats worden opgezet en McDelivery worden uitgerold. 

De middag van dag twee bestond vooral uit diverse presentaties waarin verschillende onderwerpen verder werden uitgediept. De eerste presentatie die ik heb bijgewoond ging over het uitfaseren van legacy software en de beste strategie die daarbij kan worden gebruikt. Het buzzword Data Lake kwam hierbij veelvuldig aan de orde. Het kwam erop neer dat de bestaande gegevens uit het legacy worden opgeslagen in het Data Lake, dat de legacy software, waar nodig, in een aparte package wordt ondergebracht, en dat een set API’s de data ontsluit, gebruikmakend van de geëxtraheerde software. Hierdoor kan het legacy systeem op een gegeven moment worden uitgeschakeld. 

De volgende sessie ging over logging en Monitoring binnen het Anypoint Platform. Veel nieuws werd er niet genoemd. Veel is mogelijk binnen Mule zelf. Wanneer je veel data wilt loggen gaat je dit wel aardig wat kosten want dit is alleen mogelijk met een Titanium lidmaatschap. 

Mule3

Na de niet onaardige lunch was het de beurt aan het bedrijf Whishworks om te laten zien hoe ze kunnen helpen met een migratie van Mule 3 naar Mule 4. In de flyer die ze uitdeelden werd gesproken over de Mule 4 Migration Accelerator. Hun tool zou 90% van de migratie automatiseren. Helaas hebben ze hier niets van laten zien en werd op een vrij standaard wijze de verschillen tussen Mule 3 en Mule 4 getoond. 

De volgende twee sessies lieten de API Community Manager en de security mogelijkheden binnen het MuleSoft platform zien. Vooral de tweede sessie was interessant. Het liet zien hoe Mulesoft out of de box zijn security heeft ingericht. 

De laatste sessie van MuleSoft Connect ging over Anypoint Runtime Fabric. Met dit product kun je al je Mulesoft applicaties die draaien in zowel Azure, AWS als Cloudhub binnen eenzelfde dashboard beheren. Voor meer diepgaande informatie verwijs ik graag door naar de Mulesoft Website: https://docs.mulesoft.com/runtime-fabric/1.3/ 

Voor ontwikkelaars die de producten van MuleSoft al daadwerkelijk hebben gebruikt zijn de technische sessies wat minder interessant. Veel is al bekend of is goed gedocumenteerd op de Mulesoft website. Voor beginnende ontwikkelaars daarentegen zijn de sessies zeker nuttig en krijg je in twee dagen een aardig overzicht van wat het platform te bieden heeft. Zelf vond ik de twee keynotes van de eerste dag het boeiendst. Hierin werd een blik op de toekomst geworpen en werd duidelijk dat vooral verbeeldingskracht belangrijk is en dat het gebruik van API’s vooral een hulpmiddel is om een visie werkelijkheid te laten worden. Op naar MuleSoft Connect 2020! 

Overzicht blogs

Geen reacties

Geef jouw mening

Reactie plaatsen

Reactie toevoegen

Jouw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt.

Geen HTML

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Martijn van de Goor Integratie interim expert bij Integration & Application Talents
Martijn van de Goor /
Integratie expert

Wil je deel uitmaken van een groep gedreven en ambitieuze experts? Stuur ons jouw cv!