Collega Berin zet Power BI op de kaart bij Gemeente Breda
Vandaag beeldbellen we met onze collega Berin Hrnjic. Berin startte op 1 maart bij BIConsult (voorloper van Data Talents) en kon nog dezelfde dag beginnen aan zijn eerste opdracht bij Gemeente Breda. Door de maatregelen rondom het corona-virus werd zijn nieuwe werkplek al snel zijn werkkamer in Ridderwerk, in het appartement waar hij met zijn vriendin woont.
Het thuiswerken leverde gelukkig weinig problemen op. Berin: “Ik vind het prima dat zakelijk en privé wat door elkaar lopen. Met name de flexibiliteit is prettig: ik klap ’s avonds nog rustig mijn laptop open om nog wat te werken.”
Berin heeft veel ervaring op het gebied van Business Intelligence. “In eerste instantie lag mijn focus op Microsoft, maar de afgelopen jaren heb ik veel gewerkt met Power BI. Hoewel ik in mijn laatste opdracht veel bezig was met back end werkzaamheden, ligt ook de front end mij goed. Juist die afwisseling is erg leuk en interessant en je bent -niet onbelangrijk- als specialist breder inzetbaar.”
Bij Gemeente Breda zet Berin oude rapporten in Tableau en Qliksense om naar Power BI. “Aangezien de gemeente al werkte met Microsoft was het een logische keuze om deze weg in te slaan.” legt hij uit. “Bovendien is het vrij makkelijk te integreren in Office 365. Het systeem is gebruiksvriendelijk, de licentiekosten zijn relatief laag en als je weet hoe het werkt zijn er een tal van interessante mogelijkheden om het een en ander uit te bouwen. Kortom: als dit project is uitgerold, biedt het veel voordelen.”
Met wat voor data Berin werkt? “Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het inzichtelijk maken van data voor de werkgroep die zich bezig houdt met de energietransitie. Het is de ambitie om in 2050 alle gemeente van het gas af te hebben. Dat klinkt nog heel ver weg, maar er moet nog veel gebeuren.”
Berin vervolgt: “De gemeente wil de omslag maken naar data gestuurd werken, omdat er nu inzichten worden opgehaald uit meerdere Datawarehouses voor verschillende afdelingen. Hierdoor ontstaat er overlap en het werkt natuurlijk niet (kosten)efficiënt. Door te kiezen voor één groot Datawarehouse komt alles samen. Ook heeft de gemeente inmiddels een Azure omgeving staan voor wifi-tracking, hier gaat het ook om real-time data.”
Ook het delen van kennis is een belangrijk onderdeel van zijn rol. Berin: “Ik train nu verschillende mensen in de organisatie, bijvoorbeeld van de afdelingen Organisatie & Infrastructuur en IT. Het is handig als de collega’s intern straks ook uit de voeten kunnen met Power BI. Zo’n training zou je het liefst fysiek op kantoor doen, maar nu doen we de trainingen via Teams.” Hoe zo’n sessie eruitziet? Berin: “Eerst leg ik de basis uit en daarna zoom ik nog kort in op Datawarehousing. Na de training stuur ik een filmpje na waarin ik alles nog een keer stap voor stap uitleg. We werken vanuit een voorbeeld. Ik heb een dashboard gebouwd en zij moeten dat nabouwen. Daar zitten dan verschillende handige trucjes in, die ik uit de doeken doe.”
Berin geniet van de verschillende taken en verantwoordelijkheden die op zijn bord liggen bij Gemeente Breda. “Ik verdeel mijn tijd tussen de trainingen, de projecten en ga aan de slag met het (om)bouwen van rapportages (om)bouwen, ETL en data analyse. Aan afwisseling geen gebrek!”
Wat Berin doet om in deze Corona-tijd geen kluizenaar te worden? “Ik pak trouw mijn pauzes. Zo neem ik vaak rond tien uur een koffie break op ons balkon. Rond de lunch strek ik de benen door naar ons nieuwe huis in aanbouw te wandelen. Het is een nieuwbouwproject en de buitenkant is grotendeels af, nu de binnenkant nog. Ik wandel een mooi rondje van 45 minuten en kan er de rest van de middag weer lekker tegenaan!”