icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Data Talents
Nieuws 07/05/2020

Hoe BI Consultant Ingmar zich -met uitzicht op de Maas- vol inzet voor drie klanten

biconsult

Vanuit zijn appartement in Rotterdam is BI-Consultant Ingmar Emons razend druk met zijn opdrachten. Met uitzicht op de Maas werkt hij aan maar liefst vijf projecten voor drie verschillende klanten. Hoe hij alle ballen in de lucht houdt? Het belangrijkste is een goede structuur, omdat je anders door de bomen het bos niet meer ziet. “Omdat ik veel verschillende activiteiten heb en schakel met diverse stakeholders vliégt de dag voorbij. Je zult het bijna niet geloven maar het is nog drukker dan voorheen! Ik probeer tussendoor wel mijn benen te strekken: dan loop ik een stukje of fiets ik naar de Kralingseweg om te kijken hoe het gaat met de bouw van ons nieuwe huis.”

Als één van de eersten, op 11 maart, werden Ingmar en zijn collega’s door zijn opdrachtgever gevraagd thuis te werken. Nu wordt Ingmar geïnformeerd via intranet. Ook is er een call waar iedereen aan mag deelnemen en waarin nieuwe informatie wordt gedeeld. “We worden door de provincie heel goed ondersteund.” geeft Ingmar aan. “Ze proberen het zo makkelijk en goed mogelijk te maken voor de medewerkers. En hebben er begrip voor dat het geen ideale situatie is.” Ingmar geeft aan dat hij daar erg enthousiast over is. En dit geldt niet alleen voor de Provincie maar ook voor zijn andere opdrachtgevers. 

Met welke projecten hij precies bezig is? “Ik werk aan opdrachten voor de Provincie Zuid-Holland en de Milieudienst Rijnmond (DCMR). Bij de Provincie en de DCMR ben ik Solution Architect dan wel GEO-consultant, afhankelijk van de kennis die van mij benodigd is. Daarnaast help ik de DCMR bij het opzetten van een succesvol vergunningensysteem en geef ik Rijkswaterstaat advies in het opzetten van databases.” 

Je kunt je een ons scrummen, maar het is cruciaal om die deadline te halen.
Ingmar Emons / Data Talents

Bij de provincie Zuid-Holland is Ingmar betrokken bij omgevingsbeleid, inkoopsystemen en de geo-omgeving.  ‘’Overheden zijn verplicht om omgevingsdocumenten op een digitale manier te publiceren’’ legt hij uit. ‘’Die beleidsplannen bestonden voorheen uit 70 pagina’s, waar rechtsboven begonnen en linksonder geëindigd werd’’. Met het team van de provincie brengt Ingmar die documentatie terug tot een bepaalde kern. ‘’In het technische team bouwen we apps om die publicatie mogelijk te maken.” Ingmar werkt bij dit project met agile scrum al wil hij dat niet zo noemen. “We hebben een streefdatum, want de Omgevingswet gaat dan in werking. Je kunt je dan een ons scrummen, maar het is cruciaal om die deadline te halen.” 

Hoeveel tijd hij bezig is met zo’n project? ‘’Dat verschilt per week én van de producten die ik moet opleveren. Tijdens een publicatieperiode ben ik 20 tot 24 uur per week met dit project bezig, maar als het beleid wordt opgesteld maar 4 uur per week.’’. Ingmar vervolgt: ‘’Als alles in brand staat heb ik een probleem, want dan moet ik dag en nacht werken... Ik probeer gemiddeld 12 uur in de week voor elk project te werken en besteed 4 uur aan mijn adviesrol bij Rijkswaterstaat”.  

Je kunt het een beetje vergelijken met Simcity: we draaien aan de knop natuur en wat gebeurt er dan met mobiliteit?
Ingmar Emons / Data Talents

Ingmar is net gestart met een nieuw project. “Ik werk mee aan de bouw van een ‘data diamant’ in Azure. ‘We koppelen een aantal elementen van de provincie aan elkaar (beleid, begroting, monitoring, HRM en Externe partners). Je kunt het een beetje vergelijken met Simcity: we draaien aan de knop natuur en wat gebeurt er dan met mobiliteit? Dit geldt voor alle beleidsthema’s”. Gelukkig is het project Office365 net voor de Corona-crisis begon uitgerold. Sindsdien werken we bij de provincie met MS Teams, mijn ontwikkelteam zelf werkt met Slack en Jitsi. Bij de DCMR schakel ik met Circuit, dat schijnt heel goed te zijn qua privacy”. Ingmar hoeft niet elke dag bij de virtuele stand-up aan te haken. “Daar heb ik ook geen tijd voor, ik ben standaard bij drie stand-ups aanwezig en bij de rest sluit ik aan wanneer ik daarvoor nodig ben.” 

Het sociale aspect noemt Ingmar een gemis tijdens deze Corona-tijd. ‘’Het even bij iemand langslopen, een praatje maken. Voorheen wist ik precies met welke projecten mensen mee bezig waren en waar ik kon helpen, dat is nu wat lastiger”, vervolgt Ingmar. ‘’We doen wel nog steeds een vrijdagmiddagborrel vanuit de provincie, dat vind ik wel erg leuk’’. 

Hoe Ingmar structuur houdt in zijn werkzaamheden? ‘’Ik werk op vaste dagen aan een opdracht. Ik beantwoord alleen korte vragen tussendoor over andere projecten, want die structuur is voor mij heilig. We lopen voor met alle projecten, alleen kan je in deze situatie minder goed inschatten hoe iemand anders over een beslissing denkt. Dit hoor je vaak achteraf’’. 

Naast alle lopende projecten voor zijn opdrachtgevers heeft hij ook nog een eigen project te managen: De bouw van hun nieuwe huis. Daar moeten nog allerlei dingen voor geregeld worden. Hij geeft aan dat dit nu een stuk makkelijker gaat, ‘’voorheen zat ik in een rumoerige kantoortuin te bellen over het huis, nu kan ik gewoon het geluid van mijn laptop uitzetten en kan ik dingen regelen”. Ingmar vervolgd: “Het is nu ook een hobby geworden om naar het huis toe te fietsen om te kijken wat er allemaal speelt". Het is vanaf zijn appartement ongeveer 8 kilometer fietsen: "dat is erg lekker want dan pakken we meteen een stuk Kralingse bos erbij”. 

Het gaat dus goed met Ingmar: hij heeft het razend druk en werkt efficiënt. “Je zou dus denken dat dit thuiswerken zo slecht nog niet is, maar dat fysieke samenkomen mis je toch echt.” Vertelt Ingmar. Om te horen wat er écht speelt en een snelle ‘chit-chat’. Wellicht gaan we wel naar een manier waarop het samenkomt. Een tussenweg, waar er meer thuisgewerkt wordt maar dat je ook bepaalde dagen wél samen op kantoor bent. Met afstand van elkaar. Wat het ook wordt, het thuiswerken komt bij Ingmar wel goed. Zijn nieuwe huis is helemaal ‘Thuiswerkproof’ waar zijn vrouw en hij een eigen werkkamer hebben en voor het eerst een tuin om in het zonnetje te zitten tussen de videocalls door. 

Overzicht nieuws
logo data talents
Ingmar Emons /
Solution Architect

Data Talents helpt organisaties betere datagedreven beslissingen te nemen. Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op!