Oualid: "Simplicity can be harder than complexity"
Wij vroegen Oualid el Boussettati naar zijn ervaring bij Data Talents. Hij vertelde ons over zijn uitdagende opdracht bij Rabobank. Waar hij van scratch af aan een BI oplossing heeft ontworpen en gebouwd.
Kun je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Oualid el Boussettati en ik woon met mijn gezin in Almere. Na mijn studie Bedrijfskundige Informatica ben ik een jaar werkzaam geweest voor het UMC Utrecht, daar heb ik een project uitgevoerd als informatieanalist. Vervolgens heb ik in 2013 de overstap gemaakt naar Capgemini waar ik ruim 4 jaar heb gewerkt en interessante projecten heb uitgevoerd. Gedurende die periode heb ik mij ontwikkeld tot een veelzijdige BI consultant. Sinds 2017 ben ik midlancer bij Data Talents en ingezet bij de Rabobank. Naast mijn passie voor BI en data breng ik graag tijd door met familie en vrienden en sport ik graag.
Waarom heb je passie voor jouw vakgebied?
Het BI en data domein is veelzijdig, als consultant vervul ik graag uiteenlopende rollen om mezelf uit te dagen, te ontwikkelen en daarmee meer positieve impact te creëren. Als informatieanalist fungeer ik als brugfunctie tussen de business en de techniek, in een rol als ontwikkelaar of technische lead kan ik inhoudelijk de lijnen uitzetten en ook zelf de juiste oplossing bouwen. Dat maakt mijn werk afwisselend en het zorgt er ook voor dat ik mijn creativiteit kwijt kan. Uiteindelijk draait het om het verbinden van twee werelden: de business en de techniek, de business heeft behoefte aan inzicht en de techniek is een middel om dat inzicht te creëren.
Hoe ben je bij Data Talents terecht gekomen?
Een aantal collega’s maakten destijds de overstap, via hen ben ik op de hoogte gebracht van de mogelijkheden bij Data Talents. Uiteindelijk koos ik ervoor om een nieuwe uitdaging aan te gaan, het businessmodel en de vrijheid binnen Data Talents spraken mij het meest aan, dat ging natuurlijk ook gepaard met het zelf sturing kunnen geven aan je eigen carrière.
Hoe ziet jouw dag bij de klant eruit?
Dat is best gevarieerd, dat heeft vooral te maken met de veelzijdige rol die ik vervul bij de huidige klant. Toen ik aan mijn opdracht begon was ik vooral informatieanalist, ik zat dicht op de business en was vooral bezig met het analyseren van data, requirements en het ontwerpen van oplossingen. Kort hierna heb ik ook het technische werk naar mij toegetrokken, zoals het ontsluiten van verschillende bronnen, het integreren van data, implementeren van business logica en het bouwen van informatieproducten. Ik vervul een vrije rol binnen het team en ben daardoor zowel procesmatig als inhoudelijk bij veel betrokken.
Wat heb jij bijgedragen in je opdracht bij de Rabobank waar je trots op bent?
Toen ik in 2017 begon was er een informatievoorziening waarmee er handmatig informatie werd gecreëerd aan de hand van verschillende databronnen. Mijn opdracht was om dit proces te automatiseren in de vorm van een robuuste datawarehouse en BI omgeving. Destijds werd er gerapporteerd vanuit Excel en data geïntegreerd en opgeslagen in Access. Dit heb ik uiteindelijk geautomatiseerd door de volledige back-end op te bouwen in een SQL Server omgeving met SSIS als ETL applicatie en de dashboards in Business Objects. Ik kreeg als technische lead en ontwikkelaar veel vertrouwen van de opdrachtgever om dit zelf in te vullen. Na een succesvolle oplevering is de BI omgeving in het kader van continuïteit ondergebracht bij een andere afdeling, ook gedurende dit traject heb ik de rol als technische lead vervuld waarbij ik de lijnen heb uitgezet en ook de front-end heb omgebouwd naar SSAS en PowerBI. Een mooi en leerzaam traject!
Wat is jouw motto?
“Simplicity can be harder than complexity”. Het bouwen van een complexe oplossing is vaak makkelijker dan het bouwen van een simpele oplossing. Maar een complexe oplossing is lastiger te reproduceren, onderhouden en uit te leggen, oftewel voor de langere termijn nadelig. Een simpele oplossing is vaak directer en effectiever en je kunt er makkelijker op voortborduren.
Heb je een keer iets speciaals meegemaakt op werk?
Het traject dat we hebben doorgemaakt bij de huidige klant is op zichzelf al uniek. Het van scratch opbouwen van een datawarehouse en BI omgeving vereist een andere mindset. Naast het neerzetten van een goede architectuur en code komt er meer bij kijken, zoals teamvorming, de manier van werken en het creëren van draagvlak binnen de organisatie. Omdat ik deel uitmaakte van een klein team heb ik verschillende werkzaamheden naar mij toegetrokken en als BI expert het voortouw genomen. Daarnaast werd de omgeving opgezet voor een nieuwe afdeling binnen een dynamische omgeving met nieuwe applicaties, hierdoor was er constant sprake van wijzigingen. Aan het begin van mijn opdracht werd de managementinformatie handmatig opgebouwd, hier waren 2 tot 3 collega’s minimaal 2 dagen per week mee bezig. Na het opzetten van een nieuw datawarehouse en BI omgeving is dit proces geautomatiseerd en werden er ook meer inzichten gecreëerd binnen 3 uur. Naast de efficiencyslag in tijd en fte is het proces transparanter geworden en zijn er grote stappen gezet in het verbeteren van datakwaliteit en databeveiliging. Uiteindelijk creëren wij volledig geautomatiseerd meer inzichten, in de vorm van verschillende BI producten, gepaard met een verbeterde datakwaliteit. Dit heeft een enorme positieve impact gehad en dat was duidelijk merkbaar binnen de organisatie, hier is ook vanuit verschillende kanten waardering voor uitgesproken!
Wat zijn jouw redenen om bij Data Talents te werken?
Ik vind vrijheid en zelf sturing geven aan je carrière erg belangrijk, beide zijn mogelijk bij Data Talents. Er is veel ruimte in het kiezen van het type opdracht en de klant waar je die opdracht uitvoert. Naast die vrijheid zijn er ook nog de voordelen die je hebt als midlancer met het bijhorende verdienmodel. De lijnen binnen Data Talents zijn kort, het persoonlijk contact met de Business Managers zorgt ervoor dat er snel en makkelijk geschakeld wordt. Daarnaast wordt er specifiek gekeken naar mijn ambities en kwaliteiten, aan de hand daarvan wordt er in overleg met mij een opdracht gezocht die bij mij past.