"Ik heb veel meer inspraak en fijne collega’s op senior-niveau"
Brett Rijnders is Java Software Engineer en werkt sinds juli 2016 als midlancer via Dev Talents. Hij werkte voorheen via een detacheerder bij Defensie, en dankzij een overgangsregeling zit hij hier nu nog steeds: “Ik had het erg naar mijn zin bij Defensie en was dan ook blij dat ik hier via Dev Talents kon blijven werken. Daarnaast is het fijn dat ik niet steeds op een andere opdracht gezet word en dat ik goed contact heb met collega’s en mijn Business Manager.”
Wat doe je precies bij Defensie?
"Ik zit er inmiddels zes jaar en heb een breed takenpakket. Van software-technisch programma's schrijven, bugs fixen, applicatiebeveiliging en het schrijven van documentatie voor installaties of gebruikers, tot hardware-ondersteuning zoals het inrichten van servers en echt meehelpen met testen. Ik vind het erg leuk dat het een internationale functie is: ik heb veel contact met verschillende culturen en heb al gewerkt in Italië, België en Parijs. Door de coronamaatregelen ligt dit even op een laag pitje maar hopelijk kan het reizen snel weer."
Waarom ben je overgestapt naar het midlancen?
"Als gedetacheerde werd ik steeds op nieuwe opdrachten gezet, ook al had ik het naar mijn zin. Ook ben je vaak verplicht om bepaalde certificaten te halen – die in mijn ogen niet altijd relevant zijn – maar dit zag je uiteindelijk niet terug in je salaris. Als midlancer kun je zelf aangeven wat je wilt leren én groeit je salaris met je kennis en ervaring mee. Ik heb hiervoor goed contact met mijn Business Manager, die echt de tijd voor je neemt. Samen zoek je een opdracht die goed past, en in mijn geval hebben ze dus de overstapregeling geregeld. Ik ben dan ook echt blij dat ik de stap heb genomen."
Je had ook kunnen solliciteren bij Defensie, of gaan freelancen.
"Klopt, maar Defensie werkt vrij bureaucratisch. Ze werken bijvoorbeeld met een rouleringssysteem om werknemers niet te lang op een functie te laten zitten. Daarnaast zijn er veel regels op het gebied van trainingen, reizen en meetings. Als externe heb je hier geen last van en kun je je simpelweg focussen op je werk. Ik heb ook nagedacht over freelancen, maar ik had nog niet zo’n groot netwerk en had daardoor nooit aan zo’n toffe opdracht als deze kunnen komen. Daarnaast wilde ik de administratieve rompslomp niet en zou ik als freelancer het sparren met collega’s missen."
Duidelijk. Hoe bevalt het nu bij Dev Talents?
"We werken nu met zeven man bij Dev Talents. Het is een leuke club met een grote ambitie om te groeien. We zoeken hiervoor seniors die echt goed zijn in hun vak. Ik merk dat mensen soms twijfelen of de voordelen van het midlancen – meer salaris, zelf inspraak, toch zekerheid – allemaal wel waar zijn. Deze voordelen zijn er zeker, maar je moet wel een persoon zijn die ondernemend is en zelf initiatief neemt. Je moet bijvoorbeeld wel zelf je pensioen regelen en aangeven welke training je wilt doen. Ik zeg hierover altijd: Er zijn kansen genoeg, je moet ze alleen wel zelf creëren."
Kun je een voorbeeld geven van het creëren van een kans?
"Zeker. Ik vroeg bijvoorbeeld bij mijn sollicitatie of Dev Talents een Competence Center had, dit was nog niet zo. Ze hebben mij toen gevraagd om te helpen dit kenniscentrum op te zetten, wat onder andere resulteerde in maandelijkse meetings met collega’s. We bespreken dan nieuwe technieken, nieuwe methodieken én we praten gezellig bij over hoe het gaat. Nu zijn deze meetings helaas wat lastiger – ik ben niet zo’n fan van online borrels omdat de interactie wat uitdagender is – maar binnenkort zien we elkaar hopelijk weer vaker."
Heb je normaal gesproken veel contact met collega's?
"Best veel ja. We zitten als collega’s min of meer op hetzelfde niveau, waardoor je goed vaktechnisch kunt sparren. Ook hebben we wel eens meegedaan met een Google Hash competitie en binnenkort doen we voor het eerst een online escape room. Bij House of Talents doen we ook steeds meer gezamenlijke trainingen met meerdere BV’s en alweer een tijd terug hadden we groot feest met alle BV’s om het jubileum te vieren. Het is erg leuk om dan te zien en horen wat iedereen doet. We zijn al zo groot dat we makkelijk een volwaardig team zouden kunnen leveren bij een opdrachtgever."