icon-youtube

Vitaliteit als verandervraagstuk: veiligheid, verbinding en vertrouwen als sleutel

Blog

Vitaliteitsmanagers bij HR Talents

Een schaal met appeltjes of een gratis sportabonnement klinkt sympathiek, maar maakt dat jouw organisatie écht vitaal? Als eerste is het van belang dat helder is welk vraagstuk je wil oplossen en hoe het lonkend perspectief eruit ziet? Vitaliteit vraagt om een veranderkundige aanpak die doordringt tot alle lagen van de organisatie. Om vitaliteit echt op de kaart te zetten, focus ik op drie thema’s: veiligheid, verbinding en vertrouwen.

Veiligheid als startpunt, verbondenheid als sleutel

Bij veiligheid begint alles; het vormt het fundament van een vitale organisatie. Een grondige analyse vormt de basis: risico-inventarisatie, evaluatierapporten van de arbodienst en het verkrijgen van inzicht in wat er speelt binnen de organisatie. Samen zoeken we stapsgewijs een weg naar een vitale organisatie, waarbij iedere stap aansluit bij de cultuur, toon en taal van de organisatie. Want vitaliteit is geen individuele opdracht, maar een gezamenlijke inspanning.

Veel organisaties hebben nog geen duidelijke invulling gegeven aan wat vitaliteit betekent binnen hun eigen context. Het is essentieel om eerst gezamenlijk te definiëren wat 'vitaliteit' precies inhoudt voor de organisatie. Gaat het om fysieke gezondheid, mentale veerkracht, werkplezier, duurzame inzetbaarheid, of een combinatie hiervan? Een heldere, gedeelde betekenis van vitaliteit creëert een fundament waarop gerichte strategieën en interventies kunnen worden gebouwd.

Een belangrijk onderdeel van dit proces is het betrekken van medewerkers. Wat zien zij als vitale aspecten in hun werk en omgeving? Door deze dialoog te voeren, ontstaat niet alleen een breed draagvlak, maar wordt vitaliteit iets wat écht leeft binnen de organisatie. Het vraagt om maatwerk: vitaliteit moet aansluiten bij de specifieke uitdagingen, doelen en cultuur van de organisatie.

Vitaliteit verankeren in de bedrijfscultuur

Om vitaliteit duurzaam te verankeren, sluit ik aan bij bestaande processen en successen binnen de organisatie. Samen zoeken we naar de juiste aanknopingspunten, zodat vitaliteit een logische en natuurlijke plek krijgt binnen de dagelijkse praktijk. De taal van de organisatie speelt hierin een cruciale rol; het moet aansluiten bij de beleving en behoeften van de medewerkers voor wie het bedoeld is. Zo creëren we een aanpak die niet alleen herkenbaar is, maar ook breed gedragen wordt.

Wat begint als een voorstel van mijn kant, groeit uit tot een gezamenlijk proces waarin de organisatie en haar medewerkers eigenaar worden van vitaliteit. Dit eigenaarschap is de sleutel tot duurzame verandering en maakt dat vitaliteit echt kan leven en bloeien binnen elke laag van de organisatie.

Bijvoorbeeld in teams waar het ‘goede gesprek’ minder gangbaar is, ontwikkelen leidinggevenden ander gedrag zodat er meer openheid ontstaat. Dit vergroot niet alleen het vertrouwen, maar laat ook zien dat samen leren en ontwikkelen en vitaliteit hand in hand gaan.

Concrete stappen en resultaten

Mijn aanpak bij mijn huidige werkgever in het onderwijs richt zich op het bespreekbaar maken van werkdruk en het bevorderen van een veilige en ondersteunende cultuur. Dit heb ik onder andere bereikt door een methode te ontwikkelen waarmee het gesprek over werkdruk op een veilige manier kan worden gevoerd. Daarnaast heb ik het vitaliteitsprogramma gekoppeld aan een model waarbij niet alleen medewerkers, maar ook studenten vanuit eigen regie werken aan hun inzetbaarheid en welzijn. Een aanpak die naadloos aansluit bij de energie van medewerkers in een sector zoals het onderwijs.

De resultaten spreken voor zich: verbeterde samenwerking en veerkrachtige teams die betekenisvol aan het werk zijn met veel energie en plezier. Daarnaast is het verzuim een stuk lager dan de benchmark. Deze effecten zijn niet alleen merkbaar, maar ook steeds meer voelbaar in de cultuur van de organisatie.

Een inspirerend model voor anderen

Het is mijn missie om organisaties te begeleiden naar een toekomst waarin vitaliteit niet alleen een vakterm is, maar een integraal onderdeel van de dagelijkse praktijk.

 

Rosa Wassink – vitality manager of the year 2022

Contact

Wil je vitaliteit écht integreren in jouw organisatie? Neem contact op!