Kanker en goed werkgeverschap
Ik ben geen arts, maar heb wel een medische achtergrond. De zorg zit er dan wel in en het was voor mij dan ook logisch dat ik later in mijn werkbare leven de keuze maakte voor begeleiding bij verzuim.
Mijn eerste ervaring met een ernstig zieke medewerker was best heftig. Een collega die het maar niet lukte om de conditie op te bouwen na een langdurige medische klacht. De leidinggevende sprak over hem als een luie werknemer. “Mijn uitzendkrachten werken harder voor minder loon”, zo zei hij. Ik heb hem toen gevraagd of hij het gesprek wel eens was ingegaan met deze werknemer, maar dat was niet zo en dat gebeurde ook niet.
Omdat ik destijds ook zelf verzuimgesprekken voerde, adviseerde ik de werknemer om toch even verder te laten onderzoeken. Het bleek uiteindelijk veel erger dan gedacht. Een gesprek met de leidinggevende is er nooit meer van gekomen. Op het werk hebben ze nooit meer contact met hem gehad….
Collega’s en leidinggevenden vinden het lastig/moeilijk om hiermee om te gaan. Veelal is het ook gebaseerd op angst hoe met een ernstige ziekte om te gaan. Wat kan wel, wat kan niet. Niet ongebruikelijk is dat een medewerker van een leidinggevende te horen krijgt: “Blijf voorlopig maar thuis, je hebt wel wat anders aan je hoofd.” Helaas is er ook veel onbegrip. Opmerkingen als “Ik zag dat ze actief was op FB, dan kun je toch ook werken?”, zijn helaas geen uitzonderingen.
Onlangs nam ik deel aan de online kennissessie “Goed werkgeverschap bij kanker, juist nu!”, gegeven door Care & Company. Ik sloot aan, omdat ik veel leidinggevenden adviseer en een aantal waren hierbij ook aangehaakt. Tijdens de sessie deed een ervaringsdeskundige haar verhaal. Daarin werd duidelijk dat het heel belangrijk is dat de werknemer zelf aan kan geven wat belangrijk is voor hem of haar. Later vroeg ik de leidinggevenden wat nou hun grootste eyeopener was. De meesten gaven aan dat ook zij het vaak invullen voor hun medewerker.
Een ernstig zieke medewerker is ook een enorm onzekere werknemer. Het werk is soms nog de enige factor die niet verandert tijdens het traject wat hij/zij doorloopt. Het is dan ook belangrijk om in gesprek te blijven en de medewerker de ruimte te geven om te kunnen doen wat hij/zij kan en wil doen.
De bedrijfsarts begeleidt dit traject vanuit de werkgever, maar ook de verzuimadviseur kun je altijd inschakelen als je behoefte hebt aan ondersteuning.
Overzicht blogs