"Werk aan je soft skills. Júist als developer heb je deze altijd nodig"
Sinds juni 2019 werkt hij bij ASR, zijn eerste interim opdracht als developer voor Dev Talents. Gerald Croes vertelt wat hij hier doet, én over het belang van leidinggevende kwaliteiten, focus op het eindresultaat en energie krijgen van je werk.
Laten we direct met de deur in huis vallen: Waar krijg jij energie van?
“Ik ben blij als ik de ruimte krijg om mijn eigen ideeën in te brengen. Als je niet geremd wordt in je denkwijze stimuleert dit je creativiteit en daarmee de kwaliteit van wat je oplevert. Als voormalig freelancer ben ik gewend aan deze vrijheid. Ik vind het dan ook erg fijn dat hier bij Dev Talents ruimte voor is en dat je het vertrouwen krijgt je interim opdracht op je eigen manier uit te voeren.”
Hoe ben je bij Dev Talents terecht gekomen?
“Eigenlijk via Google. Ik werkte op Aruba en wilde weer terug naar Nederland. Ik kwam uit bij Dev Talents, had een goed gesprek met John en was er klaar voor. Op het laatste moment ging een kans bij een internationale organisatie tóch door en ben ik met mijn vrouw alsnog naar Parijs verhuisd. Toen we na drie jaar door wilden naar Nederland stond John alsnog voor me klaar en kon ik als midlancer aan de slag. Zo kon ik mijn vrijheid behouden door zelf interim opdrachten te kunnen kiezen maar had ik tegelijk ook zekerheid van inkomen.”
Je hebt gekozen om bij ASR te starten. Waar werk je nu precies aan?
“We zijn in de afrondende fase van het opleveren van een klantcontact-applicatie. Hiermee kan ASR sneller en efficiënter hun opdrachtgevers helpen” vertelt Gerald. Wat opvalt is dat hij veel weet over de verzekeraarsbranche en waaróm de applicatie belangrijk is voor zijn opdrachtgever. “Ik ben enorm customer-oriented” licht Gerald toe. “Ik probeer altijd in de schoenen van de opdrachtgever te staan. Als je je bewust bent van wat een deadline voor hen betekent is het geen probleem om een paar avonden door te halen om de eindstreep te halen.”
Je focust dus op de eindstreep. Wat betekent dit voor jou?
“Ik ben tijdens het ontwikkelen continu gefocust op het eindresultaat. Hierbij houd ik altijd rekening met vier elementen. De oplossing moet ten eerste een goede customer experience hebben: zodat het ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Daarnaast moet de oplossing schaalbaar zijn én een ‘fast time to market’ hebben. Zo kun je anticiperen op toekomstige veranderingen en kosten kleine wijzigingen minder tijd en geld. Deze drie elementen zijn van elkaar afhankelijk en kun je uittekenen in een cirkel. In het midden staat het vierde element: beveiliging. Goede applicaties staan of vallen met een goede beveiliging. Hier moet je dus vanaf dag één mee bezig zijn. Ook mag hierop nóóit gediscrimineerd worden, oftewel álle onderdelen moeten op hetzelfde securityniveau behandeld en continu gemonitord worden.”
Dit betekent dat er eigenlijk nooit een definitieve eindstreep is, licht Gerald toe: “Je blijft steeds verbeteren en opleveren.” Ter illustratie vertelt hij: “Ik kan gister iets gemaakt hebben en in de file naar huis denken: ‘dat kan beter’. Dan ga ik thuis verder om het nóg beter te maken.”
Hoe gaat de opdrachtgever er mee om dat een applicatie eigenlijk nooit “af” is?
“Hier zijn je soft skills enorm belangrijk. Veel developers onderschatten dit element van hun werk. Tijdens een project ben je volop bezig met overleggen, prioriteiten stellen, onderhandelen over welke functionaliteit je wel of niet oppakt, overtuigen welke oplossing het beste past in een langetermijnvisie en het vertrouwen geven dat het goedkomt. Als ik daarom een advies mee mag geven aan de lezer: Werk aan je leidinggevende vaardigheden. Je hoeft geen manager te zijn, je hoeft zelfs geen developer te zijn. Je soft skills zullen je in ieder vakgebied en bij ieder project helpen je werk met plezier te doen.”