Expert aan het woord: Rutger Kars
Onze Talent Manager sprak met expert Rutger Kars en vroeg hem naar zijn ervaringen met het midlance-concept.
Sinds wanneer werk je bij Dev Talents en wat heb je hiervoor gedaan?
Ik werk nog niet zo lang bij Dev Talents, sinds oktober vorig jaar. Hiervoor heb ik bijna 12,5 jaar in een vast dienstverband gewerkt bij een klein bedrijf dat softwareontwikkeling doet op bedrijfstelecomsystemen. Daarvoor heb ik 5 jaar in de detachering gewerkt.
Waarom heb je gekozen voor midlancen?
Ik wilde na ruim twaalf jaar bij dezelfde werkgever graag weer opdrachten doen, omdat ik behoefte had aan meer klantencontact op technisch niveau. En ik merkte bij mezelf dat ik toch in een bepaald stramien kwam te zitten qua technieken.
De optie om te gaan freelancen was me weleens door het hoofd gegaan, maar vanwege het ontbreken van financiële zekerheid heb ik die stap niet gezet. Ik had het midlance concept een paar keer voorbij zien komen en werd er wel nieuwsgierig naar. Het sprak me aan door de mate van vrijheid die het geeft. Maar vanwege het beloningssysteem, dat bestaat uit een vaste en een variabele component, had ik ook wel de twijfel van: kom je dan niet op een lager salaris uit, als je geen opdracht hebt? Je hebt toch een gezin met vier kinderen, dus een bepaalde verantwoordelijkheid. Maar de gesprekken bij Dev Talents haalden bij mij die twijfel weg.
Hoe bevalt het midlancen?
Ik moet zeggen: ik heb er geen moment spijt van gehad. Toen ik op opdracht kwam, dacht ik meteen in de eerste week al: hé, dit is wel heel mooi. Je hebt andere contacten aan de lunchtafel; sociale gesprekken, maar met name ook technische gesprekken. En je krijgt met andere inzichten te maken. Daardoor merkte ik gelijk dat je weer een hele leercurve pakt.
En het mooie is dat je veel vrijer en flexibeler bent dan in de standaard detachering. Ik werk op vrijdag bijvoorbeeld altijd vier uur thuis, maar vorige week was onze dochter jarig, nou dan schrijf ik gewoon geen uurtjes die dag.
Hoe zit het met de financiële zekerheid in de praktijk?
In de praktijk is het gewoon zo dat je wat snijverlies hebt doordat je misschien op een woensdag bij het ene bedrijf stopt en pas op de maandag weer aan de slag kunt bij een ander bedrijf. Maar je bent in principe gewoon het hele jaar bezig. Je verdient dus veel meer dan in een normaal dienstverband waardoor je financiële zekerheid juist een stuk groter wordt. Bovendien heb je de vrijheid zelf keuzes te maken, zoals wel of geen leaseauto, of wel of geen pensioen. Dat vind ik enorm prettig. Ik los bijvoorbeeld liever eerst m’n hypotheek af. Een paar keer per jaar wordt er bij Dev Talents een financiële sessie georganiseerd. Dan kun je persoonlijk advies vragen over wat in jouw situatie nuttig is.
Wat spreekt je aan in Dev Talents?
De menselijke factor is wel wat Dev Talents uniek maakt. Dat is mij vanaf het begin opgevallen.
Mijn Business Manager gaf in het eerste gesprek heel nadrukkelijk aan: ‘Wij kijken vanuit de medewerker’. Je wordt dus ook niet zomaar op een opdracht geplaatst, maar je kunt zelf keuzes maken. Bijvoorbeeld tussen een opdracht met weinig reistijd of een opdracht waarvoor je verder moet reizen, maar waar je meer kunt verdienen. Vaak als je in de detachering werkt, word je gewoon ergens heen gestuurd. Hier heb je de vrijheid om die overweging zelf te maken. Dat je als mens centraal staat, dat vind ik heel krachtig aan Dev Talents.
Het leuke vind ik bovendien dat Dev Talents met verschillende bedrijven onder House of Talents-vlag vaart. Je ontmoet dus ook mensen uit andere vakgebieden. Dat zorgt voor een mooie kruisbestuiving. Bij mijn opdrachtgever liep ik onlangs ergens tegenaan en ik dacht: hé, ik stuur die en die eventjes een mailtje om te vragen hoe ik dat het beste kan doen. Het is goed dat je daar ook weer kennis kan halen en dat je elkaar zo kan helpen.
Hoe zijn de opdrachten die Dev Talents je biedt?
De opdrachtgevers van Dev Talents zijn heel divers. Tijdens het zoeken naar een opdracht ben ik voorgesteld aan meerdere bedrijven: binnen transport, de agrarische sector, en nu werk ik bij een uitgeverij voor het onderwijs. Dat vind ik mooi want zo ontwikkel je je ook in de breedte. De inhoud van het werk is afhankelijk van je opdracht, maar elke week zijn er weer nieuwe dingen waarvan je leert. Dat maakt het leuk, want ik vind mijn ontwikkeling heel belangrijk.
Wat zou je zeggen tegen mensen die Midlance overwegen?
Ik zou zelf zeggen: probeer het, geef het een kans! Laat je niet weerhouden door eventuele angsten of beren op de weg, maar pak juist de uitdaging aan en trek het naar je toe.
En het thuisfront?
Ha, ook mijn vrouw is er nu heel blij mee! Die ziet nu dat de voordelen zeker veel groter zijn.