“De meeste software-developers komen uit andere vakgebieden”
Zoals zo veel IT’ers, begon ook Len Paalvast (40) zijn werkende leven in een ander vakgebied. Hij was ruim tien jaar werkzaam in de geologie. Vijf jaar geleden liet hij zich omscholen tot Java-developer. Dit voorjaar kwam hij als midlancer werken voor Dev Talents en nam hij een interim opdracht aan bij PostNL. “Vooral de vrijheid spreekt mij aan.”
Deze zomer sjeest hij met een groep dwars door de Alpen. In totaal 170 kilometer, op de racefiets. Len heeft de datum van het evenement rood omcirkeld in zijn agenda. “Er zitten een aantal hele pittige beklimmingen tussen”, blikt de geboren Rotterdammer vooruit. En dus is hij momenteel volop aan het trainen voor de uitdagende tour. “Ik heb een trainingsschema gemaakt met veel langere ritten zodat ik kan oefenen met langere tijd op maximaal vermogen rijden. Met mijn nieuwe baan als midlancer ben ik flexibel en kan ik vaker vrij nemen. Dat is nodig, want trainen kost tijd.”
Logisch nadenken
Len studeerde Geologie aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière als projectleider bij een geotechnisch bedrijf, waar hij zich bezighield met grondonderzoek. Daarna ging hij aan de slag met geotechniek en wateradvies bij de gemeente Rotterdam en werkte hij bij TNO waar hij aardbevingsmodellen doorrekende in het Groningse gasveld. Echt inspirerend wilde het maar niet worden. “Geologie was ik gaan studeren omdat ik het interessant vond. Maar van de beschikbare banen in dat vakgebied werd ik niet echt warm.” Waar Len wél enthousiast van werd, was van puzzels oplossen, logisch nadenken. "Ik speelde toen al met de gedachte om over te stappen richting de IT.”
Omscholing
Omdat de gasprijzen destijds sterk onder druk stonden, werden de tijdelijke contracten bij TNO niet verlengd. Ook Len moest op zoek naar ander werk. Het was een goed moment om zijn mogelijkheden in de IT te onderzoeken. Hij kreeg op een carrièrebeurs een passend aanbod voor een werk-leertraject. “Dat omscholingstraject was niet moeilijk, maar wel intensief. Ik moest een half jaar lang vijf dagen per week de schoolbanken in. Vanwege mijn baan bij TNO had ik de nodige ervaring met programmeren, dus ik rolde uiteindelijk vrij eenvoudig door de opleiding heen.” Met een knipoog: “Wat mij als Rotterdammer vooral zwaar viel, was dat ik dagelijks naar school moest in een gebouw naast de Johan Cruijff Arena.”
Middagje vrij vragen
Na het omscholingstraject begon hij als front-end Java-developer bij PortBase, een internationaal portaal voor de scheepvaart. Na vijf jaar was het tijd voor iets anders. “Ik wil niet te lang op één plek blijven hangen, omdat ik graag in verschillende keukens wil kijken.” Via LinkedIn kwam hij in contact met Dev Talents. Het klikte niet alleen met Business Manager Kay, maar ook de grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit die het midlancen met zich meebrengt, was een belangrijke reden om de overstap naar Dev Talents te maken. “Het zelf indelen van de tijd, de vrijheid, dat is voor mij heel belangrijk. Ik hoef nu niet meer naar een baas om een middagje vrij te vragen, bijvoorbeeld als ik wil trainen voor het wielrennen. Daar komt bij dat ik als midlancer een stuk beter betaald krijg dan in loondienst. Tegelijkertijd wordt vrijwel alles voor je geregeld: Dev Talents zoekt de opdrachtgevers voor je, alle verzekeringen zijn geregeld en er is een financieel vangnet voor als je even zonder opdracht zit.“
Spaghettimonoliet
Voor dat laatste hoeft Len de komende tijd niet te vrezen, want hij kreeg via J-Next meteen een aantal interessante IT-opdrachten aangeboden. Zijn keus viel op een project bij PostNL. Hier houdt hij zich bezig met het koppelen van nieuwe informatiestromen aan postsorteermachines. Len: “Na de migratie van oude systemen naar de cloud, is de focus vooral gericht geweest op migratie van het pakkettengedeelte. Daarbij is het brievengedeelte wat uit de aandacht geraakt. Mijn taak is om het brievenonderdeel nieuw leven in te blazen en wijzigingen door te voeren die al een tijdje op de plank liggen, maar waar geen dedicated capiteit voor was. Zo ben ik gelijk aan de slag gegaan met de overstap op een nieuw berichtenformaat.
Bètabrein
Heimwee naar de geologie heeft hij geen moment gehad. “Ik heb nu de uitdaging die ik graag wil. Bovendien is er veel vraag naar IT’ers. Je vindt daardoor altijd wel een opdracht of baan die bij je past.” Zijn overgang naar de IT verliep probleemloos en dat is volgens hem geen toeval. “De meeste software-developers die ik ken komen uit andere vakgebieden. Naar mijn mening zijn analytisch vermogen, een bètabrein en de juiste mindset dé voorwaarden om plezier en succes te hebben als IT-programmeur. De juiste skills leer je dan vanzelf, door het werk gewoon te dóen.”
Wat voor soort opdracht hij wil na die bij PostNL, weet Len nog niet. “Ik ben niet zo van het ver vooruit plannen. Wel is de kans denk ik groot dat ik nog lang voor Dev Talents blijf werken. Dit vanwege de vrijheid en alle andere voordelen die ik eerder noemde, maar ook vanwege alle mogelijkheden om steeds in een andere keuken te kijken en mij zo verder te ontwikkelen als Java-developer.”