‘Een complexe data warehouse migratie is een leuke uitdaging’
Via een vriendin kwam Gail Martoidjojo in aanraking met Midlancen. De keuze om daarna vanuit Data Talents een opdracht te starten bij een van Nederlands belangrijkste spelers in de bankwereld, was snel gemaakt. “Ik hou me bezig met de migratie naar een nieuw data warehouse. Het is erg fijn om het vertrouwen van het team te voelen.”
Gail voelt zich thuis tussen mensen die net als haar persoonlijk contact belangrijk vinden. “Een goede klik met de Business Managers van Data Talents was daarom erg belangrijk. Die is er zeker. De andere experts zijn daarnaast echt collega’s. Ontwikkeldoelen pakken we samen aan, dat is echt fijn. Als je als organisatie duidelijk hebt welke doelen je wilt behalen, is het fijn om met mensen samen te werken die precies weten hoe dat moet.” Dat laatste helpt ook bij het vermijden van valkuilen, iets wat erg waardevol is voor veel organisaties.
Data warehouse vol cadeautjes
De projecten waar Gail aan werkt zijn heel divers. Ze was eerst data modelleur en maakt nu deel uit van een ander team dat werkt aan de migratie naar een nieuw data warehouse. “Dat is soms uitdagend, soms ook makkelijk. In mijn rol richt ik me onder andere op de overstap van data integratieplatform PowerCenter naar Azure Synapse. Een van mijn collega’s omschreef PowerCenter eens als een data warehouse dat vol zit met cadeautjes die je moet uitpakken, ofwel verrassingen. Ik zie het als werkzaamheden waarbij mijn creativiteit en probleemoplossend vermogen op de proef worden gesteld.”
Graven in oude tools
Binnen de migratie naar het nieuwe data warehouse ligt voor Gail de nadruk op het ontwikkelen van details. “Dát, en af en toe een stapje terug doen voor de helikopterview.” Wat ze ook graag wil benadrukken is dat het doel van de migratie is om nieuwe functionaliteit en inzichten beschikbaar te krijgen. Wat ze bij de overstap van PowerCenter naar Synapse vooral leuk vindt is het graven in de oude tools. Met beide systemen worden data warehouses ontwikkeld, systemen waar organisaties data historisch en gestructureerd opslaan. Het ene data warehouse is verouderd, het andere modern. “PowerCenter is een beetje berucht, een soort van ‘liever-jij-dan-ik-systeem’. Het is indrukwekkend om tot in detail te zien hoe de tooling en inhoud van beide systemen eruitzien. Dat leidt tot de vraag waarom het oude data warehouse zo complex is gemaakt. Ik weet natuurlijk niet waarom welke keuzes zijn gemaakt.”
‘Een systeem moet logisch in elkaar zitten’
“Het nieuwe data warehouse moet absoluut logischer in elkaar zitten dan het oude. Toch heb je te maken met de oude opzet. Kennis daarvan gebruik je om iets in het nieuwe systeem beter neer te zetten en uiteraard volgen daarna uitgebreide testen. Pas je iets aan, dan heeft dat altijd consequenties.”
Zelfstandig aan project werken
Zelfstandig aan de slag mogen gaan is Gail wel toevertrouwd. Binnen de bankomgeving werkt ze naast het migratieproject ook aan een uitbreiding van een ander data warehouse. “Dat was een van de mooiste ervaringen dit jaar. Het gaf voldoening, maar het was ook spannend. Het ging om de aanlevering van input tot de verwerking van de data en het opleveren van de rapportages. Vertrouwen krijgen van het team voelde heel goed.”
Einddoel aan de horizon
Het project bij de bank loopt misschien wel tot eind 2025, dus het einddoel is nog niet bereikt. “Dat is het geval als het volledige nieuwe data warehouse in productie staat en het oude niet meer nodig is. Verder ligt er nog genoeg werk voor na die tijd. Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog wel even zitten. De bank ziet dit ook zo. Ze kunnen iemand die de systemen kent, leergierig is en van aanpakken weet, goed gebruiken.”
Alle klantverhalen